True Software: Samlar på sig hela världens nummer

2013-04-16 18:15  

True Software är sannolikt ett okänt namn. Men Truecaller, namnet på företagets mobilapp, känns kanske igen? 15 miljoner människor runt om i världen använder den som gemensam telefonkatalog.

– Ju längre bort från Norden du kommer, desto sämre är telefonkatalogerna. I många länder är de helt obefintliga. Med Truecaller skapar våra användare tillsammans en global telefonkatalog som alltid är uppdaterad, säger Alan Mamedi, vd och tillsammans med Nami Zarringhalam företagets grundare.

Tjänsten gör det enkelt att leta upp kontaktinformation till personer världen över, även till dem som har ett kontantkort.

I dag innehåller databasen drygt 750 miljoner telefonnummer, många fler än antalet användare. Förklaringen är att man inte bara skickar sitt eget nummer till Truecaller, utan också kan skicka alla namn och nummer som finns i adressboken.

– Men integritetsfrågan är viktig för oss, säger Alan Mamedi. Det går att ta bort sitt telefonnummer om man inte vill vara med. Och när någon söker upp någon som inte finns tillgänglig i publika katalogtjänster via vår namnsök måste kontaktförfrågan först godkännas av personen.

Med informationen från användarnas adressböcker ökar chanserna att hitta rätt telefonnummer. Söker du efter någon med vanligt namn kan det i vissa länder finnas tiotusentals personer som heter så. Men genom att titta vilka av dem som finns i dina vänners adressböcker kan Truecaller göra en intelligent gissning om vem det är du vill kontakta.

För att få telefonnumret måste man köpa Truecaller-krediter för att skicka en kontaktförfrågan.

True Software

Gör: Global, crowdsourcad telefonkatalog.

Ort: Stockholm.

Startår: 2009.

Anställda: 20.

Omsättning 2012: 6,5 mkr.

Riskkapital: Ca 7 mkr.

Huvudägare: Grundarna.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt