”Tåghack” skapade nya trafikappar

2016-12-21 11:06  

Hur klurar man ut nya kollektivtrafiktjänster på ett innovativt vis? Genom att sätta ett gäng taggade utvecklare på ett tåg mellan Göteborg och Stockholm, så klart.

I höstas arrangerades Nordens första ”trainhack” av teknik-startupen 46 elks, som gör en molnbaserad sms-, mms- och telefonitjänst för utvecklare.

Till skillnad från vad man kan tro så handlade evenemanget inte om att kapa digitala system ombord på ett tåg. I stället var målet att ta fram idéer på nya tjänster och applikationer som ska förbättra resenärernas upplevelse av kollektivtrafiken.

Färden gick mellan Göteborg och Stockholm i en specialvagn från Blå Tåget med snabb internetuppkoppling, och sedan vidare till Uppsala där 46 elks har sitt högkvarter. Ombord fanns 22 utvecklare, däribland studenter från KTH, Microsoft Sverige och andra kodentusiaster.

Bland projekten som utvecklarna arbetade med under resans gång märks bland annat ”Spårinfo”, som visar ankommande och avgående tåg från valfri station i Sverige, och ”Klimatkollen” – som kan ge en uppskattning om hur stort ditt miljöavtryck blir om du väljer tåget i jämförelse med att ta bilen eller flyga till en destination. Bägge tjänsterna drar nytta av öppen data från exempelvis Trafikverket.

– Hacket blev väldigt framgångsrikt. Bland annat lyckades de två KTH-studenterna som jobbade med tjänsten för att mäta klimatavtryck, ta fram en fungerade app under resans gång, säger Victoria Wagman, utvecklare hos 46 elks.

Vad tjänar 46 elks på att arrangera hack av det här slaget? Är det mest ett sätt att få uppmärksamhet?

– Nej. Det finns ett stort intresse för tåg och framför allt api:er och öppen data bland 46elks medarbetare. Att arrangera hackathons som detta är ett sätt för företaget att ta till vara på den entusiasmen. Hackathons är en möjlighet för oss att träffa andra utvecklare där alla parter kan lära sig nya saker och inspireras av varandra.

46 elks har precis dragit igång planeringen för Trainhack 2017. De som är intresserade kan läsa mer på evenemangets hemsida.

Var nominerade på 33-listan 2013

46 elks var ett över 280 unga teknikbolag som var nominerade till 33-listan 2013.
 

Vill du nominera ett bolag till nästa års lista? Mer information om 33-listan 2017 finns här.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt