Svenska tekniken som ska upptäcka trycksår med ljus

2019-02-06 06:00  

Bedömningen av risk för trycksår har dålig precision. Svenska startupföretaget vill motverka det med hjälp av ljussensorer och en algoritm.

Linköpingsbolaget PU Sensor var ett av bolagen som tog sig in på Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över de 33 hetaste startupbolagen i fjol. Företaget utvecklar en platta som med hjälp av ljussensorer mäter blodflödet i korsryggen – ett av de ställen där trycksår oftast uppstår.

Trycksår kallades förr liggsår och beror på dålig blodcirkulation i områden som utsätts för tryck vid långvarigt sängliggande. Enligt PU Sensor har ungefär 15 procent av patienterna på svenska sjukhus trycksår.

PU Sensor har nyligen skrivit avtal med två vårdaktörer, ett sjukhus och ett äldreomsorgsboende. Personalen kommer att använda sensorplattan för att motverka trycksår i den dagliga verksamheten.

– Avtalen blev klara i januari och det är bara dagar kvar tills testerna påbörjas. Jag hoppas att de ska ge oss hjälp kring hur vi kan fortsätta att utveckla produkten och algoritmen, säger vd Johannes Walfridsson.

Fem avtal har skrivits

Sedan tidigare har sensorplattan testats på Linköpings universitetssjukhus. Totalt har nu fem avtal om test skrivits med svenska vårdgivare, såväl offentliga som privata. Vilka de övriga fyra är vill dock inte Johannes Walfridsson säga i dagsläget.

Verktyget fungerar med hjälp av ljus på samma sätt som en nyare pulsklocka, men har betydligt fler sensorer.

– Det handlar mer om en jämförelse av blodflödet än om en mätning. Den samlar in jättemycket data under några minuter. Algoritmen förädlar datan och ger en riskprofil för patienten, säger Johannes Walfridsson.

Läs mer: Svenska tränings-startupen Racefox får 25 miljoner från EU

Själva produkten påminner om en blodtrycksmätare till utseendet och används på liknande sätt. Proceduren tar bara ett par minuter.

Hittills har tre stycken fullt funktionella prototyper, eller demonstratorer som Johannes Walfridsson kallar dem, tagits fram.

Vetenskaplig validering saknas

Hittills saknas dock vetenskaplig validering av produkten. PU Sensor bygger sin idé på forskning genomförd vid Linköpings universitet som visar att befintliga metoder för att riskbedöma patienter har dålig träffsäkerhet. Hälften av de som får trycksår ansågs inte tillhöra riskgruppen vid riskbedömning.

– Vi har inte gjort en studie av vårt instrument utan får förlita oss på tidigare utförd forskning. Alla har bilden att trycksår har med blodflödet i den yttre vävnaden att göra. Det hade varit önskvärt att kunna hänvisa till en studie på vårt verktyg men det kan vi inte. Vi bygger i stället på en kedja av känd information, säger Johannes Walfridsson.

2 miljoner i kapital

Under året som gått sedan platsen på 33-listan har PU Sensor tagit in 2 miljoner kronor i kapital i den första riktiga kapitalanskaffningen. Företaget har också anställt en utvecklingsingenjör.

Parallellt med att prototyperna ska testas på vårdinstitutioner förbereds serieproduktion och medicinskt godkännande. Johannes Walfridsson vill inte säga när lanseringen är planerad men påpekar att det inte ligger ”flera år framåt i tiden”.

PU Sensor vill förebygga trycksår

Startades: 2016

Ort: Linköping

Anställda: 3

Omsättning: Cirka 300 000 kronor (2017)

Med på 33-listan: 2018

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt