Sustainalube: Biprodukt ger grön smörjning

2017-04-04 19:00  

Med restprodukten glycerol som bas har Sustainalube lyckats ta fram en ny typ av giftfritt, nedbrytbart smörjmedel. Det spås bli en världsprodukt.

Användningen av traditionella smörjmedel, sågkedjeoljor och smörjfett skapar stora problem inom skogs- och entreprenadindustrin. Medlen, såväl olje- som biobaserade, smutsar ner naturen, maskiner och människor.

Purfärska Lulebolaget Sustainalube har uppfunnit en helt ny typ av smörjmedel som har fått stor uppmärksamhet inom branschen på kort tid.

Genom att dra nytta av restprodukten glycerol och sedan lägga till additiv, det vill säga tillsatsämnen, från växtriket, så har företaget kunnat skapa ett medel som är giftfritt, biologiskt nedbrytbart – och lika effektivt som konventionella smörjmedel.

– Våra medel är också vattenlösliga, vilket innebär att all rengöring av maskiner kan ske på ett enkelt sätt utan miljöfarliga tillsatser, säger Christian Olsson, vd för Sustainalube.

Hittills har bolaget lanserat två produkter: en sågkedjeolja för skogsavverkningsmaskiner samt ett smörjfett. På kort tid har bolaget lyckats knyta till sig 25 kunder i skogsavverkningsindustrin.

– Vi har visat att det finns fullgoda alternativ till olje- och andra biobaserade medel.

Nu fortsätter arbetet med att vidareutveckla produkterna. Målet är att ta sig in i nya branscher – och på sikt även nå utanför Sveriges gränser.

– Inom fem år har vi en produkt framtagen för gruvindustrin. Inom den tidsramen kommer våra smörjmedel också att distribueras internationellt, säger Christian Olsson.

Läs mer: Hela 33-listan

Sustainalube

Startår: 2015.

Ort: Luleå.

Gör: Miljövänliga smörjmedel för industrin.

Anställda: 4.

Omsättning 2016: -

Riskkapital: -

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt