Sug efter 3d-skrivare för hud

2016-04-12 19:00  
Cellink vann sin plats på 33-listan vid regionfinalen i Göteborg.

Mänsklig hud som ersätter djurförsök. Det är en av marknaderna för en svensk 3d-printer som använder bläck med levande celler.

På kort tid har Cellink sålt fler än 30 3d-bioskrivare tillsammans med ett bläck där hud- och broskceller trivs. Tack vare att bläcket innehåller nanocellulosa får det mekaniska egenskaper som andra biobläck saknar. Det flyter inte heller ut och man kan skriva ut celler och stödstrukturer i ett. Stödstrukturen är ett måste när vävnad eller organ ska skapas.

Bland kunderna finns ett 20-tal universitet världen över liksom drygt tio inom industrin. Dit hör kosmetikaföretag som vill använda skrivaren och bläck med hudceller för att skriva ut mänsklig hud för tester utan djur.

Det långsiktiga målet är att skrivaren ska kunna användas för att skriva ut mänskliga reservdelar.

Nu är utmaningen att skala upp tillverkningen. Produktionen sker i dag för hand i företagets lokal i Göteborg.

– Vi får in massor med beställningar och letar efter en firma i Göteborg som kan ta hand om produktionen, säger vd Erik Gatenholm.

Cellink

Gör: 3d-bioskrivare med tillhörande bläck.

Ort: Göteborg.

Startår: 2016.

Anställda: 5.

Omsättning 2015: -

Riskkapital: 0.

Huvudägare: Grundare, anställda.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: 33-listan Cellink

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt