Statliga miljoner till smart svensk dusch

2016-10-28 10:50  
Foto: Orbital

Orbital Systems har utvecklat en energi- och vattensnål dusch – en innovation som gett dem platser på 33-listan två år i rad. Nu stöder Energimyndigheten systemet med drygt 20 miljoner kronor.

Texten har uppdaterats. Malmöbolaget Orbital Systems patenterade system gör duschvattnet som rinner ut golvbrunnen renas och sedan pumpas tillbaka till duschmunstycket – utan att vattenkvaliteten försämras.

Lösningen innebär att vattenförbrukning minskar med 90 procent jämfört med en traditionell dusch – och samtidigt sjunker energiförbrukningen med 80 procent.

Orbital Systems har fått ta emot en rad priser för sin uppfinning, och har två år i rad – 2015 och 2016 – kommit med på Ny Tekniks 33-listan med landets hetaste startup-bolag.

Nu står det klart att statliga Energimyndigheten ska ge företaget 20,6 miljoner i utvecklingsstöd. Pengarna ska enligt bolaget bland annat användas till att sänka produktionskostnaderna och vidareutveckla duschsystemet.

– Detta är en riktigt bra början på vår vision om att skapa ett paradigmskifte i hur vi människor använder vatten, säger Orbitals vd Mehrdad Mahdjoubi i ett pressmeddelande.

Stödet från Energimyndigheten är ett specialdesignat bidrag, som innebär att Orbital Systems efter tre gratisår ska börja en provision till myndigheten på tre procent av omsättningen. Ersättningen ska betalas i antingen tio år – eller tills 120 procent av bidraget är återbetalat.

– Deras duschar är mycket energieffektiva i jämförelse med konventionella duschar, säger Markus Berglund, affärsutvecklare hos Energimyndigheten, till Di Digital om stödet.

Han fortsätter:

– Vi stöder inte företag för att få finansiell avkastning utan för att bidra till en långsiktig omställning av energisystemet.

Läs mer:

Läs mer: Sparar på dyra droppar i duschen

Orbital Systems har tidigare fått in drygt 80 miljoner i kapital – bland investerarna märks bland annat Skype-grundaren Niklas Zennström. Nu väntar en storsatsning för att slå sig på marknaden i USA.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt