Startup

Starkaste spelstjärnan

Svensk spelindustri har troligen inte varit hetare. Den lysande stjärnan just nu är den oberoende spelutvecklaren Mojang. Bolaget ligger bakom det internationellt omtalade spelet Minecraft, som spridits som en löpeld via sociala medier.

Publicerad

Första verksamhetsåret omsatte bolaget hela 540 miljoner kronor, vilket troligen gör Mojang till Sveriges största spelbolag under 2011. Bakom bolaget står Markus Persson som helt på egen hand har utvecklat ?Minecraft under dryga två år. Av ?totalt 25,6 miljoner registrerade användare har 5,5 miljoner köpt spelet för cirka 175 kronor, trots att det finns en gratisversion. Imponerande är att spelet släpptes officiellt så sent som den 11 november 2011.

För en utomstående kan spelet beskrivas lite som ett lego på datorn eller i en smartphone. Det är en värld byggd av klossar som kan varieras i all oändlighet. Spelgrafiken är väldigt enkel, nästan retro. Via internetbaserade forum har spelet spridit sig med rekordfart. En sökning på Minecraft på till exempel Youtube ger hela 4,3 miljoner träffar.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här