Sol Voltaics: Redo att bygga solcellsfabrik

2013-04-16 18:15  

Lägg en vätska med nanotrådar på vanliga solpaneler och effekten ökar dramatiskt. Efter många års forskning är Sol Voltaics redo att bygga fabrik.

Sol Voltaics mål är att göra solceller så effektiva och billiga att de kan konkurrera med fossil energi på allvar. Precis vad den ekonomiskt pressade solcellsbranschen skriker efter.

Företaget har utvecklat en ny typ av process för att tillverka nanotrådar i galliumarsenid. Trådarna, som fångar ett brett spektrum av solljuset, växer fram i rasande fart på guldpartiklar som svävar i het gas.

– Vi kan producera dem i stor skala till ett lågt pris, och det kan ingen annan, säger Erik Olsson, affärsutvecklare på Sol Voltaics.

De solfångande nanotrådarna kan sedan blandas i en vätska. När man lägger vätskan på vanliga kisel- eller tunn- filmssolceller så ökar verkningsgraden i ett slag med mer än 25 procent.

Tekniken bygger på världsledande forskning vid Lunds universitet. Nu vill Sol Voltaics ta in nytt kapital för att bygga en fabrik i Lund som kan tas i drift år 2015.

Sol Voltaics

Gör: Nanotrådar för solceller.

Ort: Lund.

Startår: 2008.

Anställda: 20.

Omsättning 2012: 0.

Riskkapital: 60 mkr.

Huvudägare: Grundarna, Industrifonden, NFI, FAM.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt