Skånes hetaste startups tävlar om 33-plats

2017-03-01 09:46  

33-LISTAN. Många känner sig kallade. Tre är utvalda. Här är Skånebolagen som ska fajtas om att knipa en plats på årets hetaste lista för unga teknikbolag.

Heta 33-listan kommer till Malmö! Anmäl dig till det kostnadsfria eventet här!

Efter regionfinalerna i Linköping och Umeå drar 33-listeturnén vidare till Malmö. På onsdag 8 mars intar tre unga Skåneföretag scenen på Media Evolution City för att berätta om varför just deras teknik har potential att förändra världen.

Ett av dessa framtidshopp är Modcam. Bolagets innovation består av en smart sensor som använder avancerad bildanalys för att mäta människoflöden i butiker eller stor kontor.

Modcams kameramodul är byggd av mobilkomponenter. Foto: Modcam

Produkten, stor som en brandvarnare, är fullpackad med teknik som en kamerasensor och kraftiga processorer. Bilderna som samlas in analyseras blixtsnabbt med hjälp av egenutvecklad programvara i produkten.

När analysen är klar skickas metadata – sjok av ettor och nollor – vidare till Modcams webbtjänst, där deras kunder kan se värmekartor som visar vilka delar av butiksytan som det är mest folk i, till exempel. Analyserna är så pass detaljerade att det går att se vilket åldersspann kunderna tillhör – och vilket kön de har.

Modcam har ett tiotal kunder världen över inom detaljhandel och fastighetsbranschen. Men i framtiden tror man att deras teknik kan komma till nytta i fler delar av samhället:

– Sjukvård, industrier och smarta städer är intressant på sikt. Vår teknik ger en unik möjlighet för företag att förbättra verksamheten efter hur människoflödena faktiskt ser ut, säger Andreas Nordgren, vd.

Läs mer: Metallfria solceller först in på listan

Med hjälp av bilder från en MR-kamera möjliggör systemet att strålbehandling kan ges mer exakt, vilket skapar en bättre vård för cancerpatienter. Foto: Spectronic Medical

Helsingborgsbolaget Spectronic Medical tävlar också i Malmö. Företaget har tagit fram ett nydanande system för medicinsk bildanalys inom cancerbehandling. Genom att använda bilder från en magnetkameraundersökning (MR) och låta självlärande algoritmer analysera bilderna, kan systemet öka precisionen för strålbehandlingen för att på så sätt skydda de kringliggande organen som är friska, samt att göra det möjligt med mer individanpassad och träffsäkrare vård.

– Vår teknik kommer att revolutionera strålbehandlingen för cancerpatienter, säger Carl Siversson, vd.

Polisen i Dubai är några som använder Lundabolaget Briskeyes teknik. Foto: Briskeye

Det tredje Skånebolaget är Briskeye, som har utvecklat en 360-graderskamera och en programvara som kan samla in livevideo från tre kameror i realtid, sy ihop materialet till en sfärisk bild – där du kan vända på huvudet och titta i alla riktningar – och sedan skicka ut sändningen så att användarna kan se den på nätet eller med vr-glasögon. Tekniken används bland annat av polisen i Dubai för övervakning av flygplatser, men även mediebolagen Fox News och Blomberg har testat systemet.

– Det är en enorm matematisk utmaning att lyckas sy ihop rörlig bild från 360-graderkameror – och att dessutom göra det i realtid så att tittarna kan se flödet som en livesändning. Men vi klarar av det, säger Torge Kügele från Briskeye.

Lundabolagets teknik används bland annat av polisen i Dubai för övervakning av flygplatser och offentliga platser, men även mediebolagen Fox News och Blomberg har testat systemet.

Läs mer: Flexibla ljuskällor vann i Umeå

Här är bolagen som tävlar i Malmö

Modcam

Ort: Malmö

Startår: 2013.

Gör: Smart sensormodul för analyser av människoflöden.

Antal anställda: 12.

Omsättning 2015: 93 000 kronor.

Övrigt: Bolaget grundades av Jan Erik Solem, Bogdan Tudosoiu (i mitten), Tord Wingren och Karl-Anders Johansson – tunga skånska teknikprofiler med bakgrund hos bland annat Sony Ericsson, Mapillary och Huawei.

 

Spectronic Medical

Ort: Helsingborg.

Startår: 2012.

Gör: MR-baserad strålbehandling av cancerpatienter

Antal anställda: 6

Omsättning 2015: 224 000 kronor.

Övrigt: Vd Carl Siversson är tidigare forskare vid Lund universitet och Harvard University. Tekniken har framgångsrikt testats på Sveriges fyra största universitetssjukhus, bland annat.

 

Briskeye

Ort: Lund.

Startår: 2012 (Nystart med fokus på 360-graderskameror).

Gör: 360-kameror och programvara för göra livesändningar av 360-video.

Antal anställda: 6.

Omsättning 2015: 972 000 kronor.

Övrigt: Bland de som har investerat i bolaget märks Anders Laurin, ordförande för 33-listebolaget Simris Alg.

Hetaste tekniklista kommer till Malmö

När: 8 mars

Var: Media Evolution

Pris: Kostnadsfritt, det bjuds på lättare mat och dryck

 

Kvällens program:

17.00 Mingel

18.00-19.00 Kalle Anrell, chefredaktör på Ny Teknik, hälsar välkommen.

Kvälens huvudtalare: Johanna Wollert Melin från Trice Imaging, som berättar om hur man bygger ett globalt medicinteknikbolag.

Paneldiskussion: Startup-Sverige under de senaste tio åren. I panelen: Carl-Johan Gustafson, Nattaro, Johanna Wollert Melin, Trice Imaging,  Lars Lindqvist, Teknikföretagen och Helen Rönnholm, Business Sweden.

Presentationer från bolagen Modcam, Spectronic Medical och Briskeye. Kvällens vinnare presenteras av juryns ordförande.

19.00-21.00 Mingel

 

33-listanturnén:

Linköping: 7 februari.

Umeå: 8 februari.

Malmö: 8 mars.

Göteborg: 14 mars.

Stockholm, final: 4 april.

Kalle Wiklund

Mer om: 33-listan Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt