Simulering ger bättre tunnlar

2016-04-12 19:00  
Genom att först träna i simulatorn blir jobbet både bättre och säkrare.

Arbetet med en ny järnväg i London blir både bättre och säkrare tack vare en simulator från Göteborg. Målet är att göra virtuell träning av tunneloperatörer till standard.

Det jättelika järnvägsbygget i London ska förbättra pendlingsmöjligheterna. Bland annat ska drygt fyra mil tunnel byggas under staden.

Utbildningen av dem som bygger tunnlarna görs i en simulator från Edvirt.

– England är ju ingen stor tunnelnation. Projektet innebar att det plötsligt fanns ett stort behov av utbildning, säger vd Eric Göransson.

Företaget utvecklar simulatorer för gruvindustrin och tunnelbyggen. Huvudprodukten låter blivande operatörer lära sig betongsprutning under kontrollerade former.

Edvirts simulator sätter en riktig kontroll från en riktig betongsprutningsmaskin i händerna på personen som ska utbildas. Men Eric Göransson betonar att det inte är maskinsimulatorer Edvirt utvecklar. I stället är det simulering av betongens beteende som är det unika.

Med utgångspunkt i forskning från Chalmers kan företaget simulera hur parametrar som lufttryck och tillsats av olika kemikalier påverkar betongens egenskaper och därmed hantverket bakom att utföra arbetet på ett korrekt sätt.

– Våra verktyg gör att kunderna sparar pengar och ökar kvaliteten samtidigt som arbetet blir säkrare, säger Eric Göransson.

Företaget, som grundades 2013, har redan kontor i Australien och kunder i många länder.

– I dag sker sällan någon utbildning. Man anställer och skickar ner operatörerna i gruvan eller tunneln. Vi vill göra virtuell träning till en standard, säger Eric Göransson.

Mer om 33-listan hittar du här.

Edvirt

Gör: Simulatorer för gruv- och tunnelindustrin.

Ort: Göteborg.

Startår: 2013.

Anställda: 9.

Omsättning 2015: 4,7 Mkr.

Riskkapital: 0.

Huvudägare: Grundarna, Chalmers Ventures.

Det här är 33-listan

33-listan utser Sveriges mest lovande unga teknikföretag.

För att få komma med på listan krävs att företaget:

  • Är baserat på en innovation.
  • Är max sju år, det vill säga startat 2009 eller senare.
  • Ej är noterat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Företagen granskas av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärden som också utser de slutliga vinnarna.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt