Simris Alg möblerar om: ”Bäst att grundaren är vd”

2017-07-31 08:00  

Fredrika Gullfot grundade Simris Alg 2011. Nu är den tidigare KTH-forskaren tillbaka som vd. ”Som grundare bär man visionen bakom bolaget”, säger hon.

Skånebolaget Simris Alg har utvecklat en metod för att tillverka Omega 3-tillskott som är odlade på alger. Suget efter de hälsosamma fetterna som finns i fiskolja bidrar starkt till att världshaven fiskas ut. Simris Alg vill lösa miljöproblemet med en algolja som innehåller samma eftertraktade omega-3-fetter utan att minsta fisk stryker med.

Innovationen gav Simris Alg en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan både 2014 och 2015.

Under 2016 tog bolaget steget till börsen, och i januari i år lämnade grundaren Fredrika Gullfot över rollen som vd till Jonas Regnér, med ett förflutet på bland annat Axfood och Coop. Gullfot har fortsatt att jobba som styrelseordförande för bolaget.

Nu – drygt ett halvår senare – står det klart att Regnér lämnar Simris Alg. Beslutet innebär Fredrika Gullfot är tillbaka som verkställande direktör, med omedelbar verkan.

– Det känns väldigt roligt att vara tillbaka. Vi ville testa att ta in en extern vd som kom från affärssidan. Längs vägen kom vi fram till att det är bättre att jag går tillbaka som vd säger hon till Ny Teknik.

Läs mer:

Läs mer: 33-bolag växte till världssuccéer

Varför lämnar Jonas Regnér bolaget?

– Efter att ha betraktat bolaget utifrån under det senaste halvåret har jag sett hur viktigt det är att ha kvar grundaren som vd i den startup-fas som vi trots allt befinner oss i. Som grundare sitter jag på hela historien kring bolaget och känner till varje detalj i vår strategi. Kommer du utifrån behöver du lägga en massa tid på att sätta in dig i bakgrunden. Den tiden har man inte riktigt i ett uppstartsbolag.

Fokus för Simris Alg ligger nu på att öka försäljningen. Ett viktigt mål är att på sikt börja exportera till marknader utanför EU – samtal förs bland att med distributörer i Sydkorea och Singapore.

Parallellt med detta skrev Simris Alg nyligen ett avtal med Apoteket, som ska börja sälja deras omega-3-tillskott i höst. Ett tillskott utvecklat för gravida har redan tagits in i sortimentet.

– Det är en riktig fjäder i hatten för oss. Apoteket är hårda i sin granskning.

Läs mer:

Läs mer: Algolja från Simris Alg skonar fisken

Men för att få börja sälja fler produkter inom EU krävs ett godkännande enligt förordningen om nya livsmedel (Novel Foods). Ansökningsprocessen har varit lång och utdragen, men väntas vara helt klar i september eller oktober.

– EU-godkännandet är viktigt, men inte avgörande för oss. Det finns stora marknader utanför EU, och vi ser goda tillväxtmöjligheter där.

2016 byggde Simris Alg en anläggning för algodling på Österlen. Fabriken är på 2 000 kvadratmeter, och i den finns en matris av glasrör där mikroalger odlas. Totalt sträcker sig sex mil av glasrör i fabriken, och systemet rymmer 120 kubikmeter vatten.

– Det här den första säsongen som anläggningen är i full industriell drift. Vi har inte stött på några problem när vi har skalat upp produktionen utan allt har flutit på bra.

I framtiden planerar Simris Alg att utöka verksamheten med egen produktion av DHA, en av de två Omega-3-fetter som företaget använder i sina produkter.

– Just nu producerar vi EPA-oljan själva och köper in DHA-oljan som råvara. När vi börjar producera DHA själva innebär det att våra produkter helt och hållet kommer från vår egen odling - och det är dit vi vill.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt