Så har 8 bolag utvecklats sedan vinsten

2016-11-08 06:00  
Jan Erik Solems Mapillary, som varit med tre gånger på 33-listan, är inblandad i flera nya projekt för bildtolkning. Foto: Daniel Nilsson

Expansion. Nytt riskkapital. En rekordorder. Det har hänt en hel del på ett halvår för tre av bolagen som tog plats på 33-listan i våras.

Drygt 500 personer var på plats på Münchenbryggeriet i Stockholm när de 33 vinnarbolagen intog scenen. Ett av dessa var Malmöbaserade Mapillary, som har tagit fram en teknik för att skapa en slags global 3d-karta av världen genom att samla in fotografier som användarna själva bidrar med.

Sedan vinnarkvällen i april har teamet bakom Mapillary växt från 12 till 20 heltidsanställda. Två av de personer som tillkommit är experter på neurala nätverk, rekryterade från Microsoft Research. I maj öppnade Mapillary ett forskningslabb i den österrikiska staden Graz.

– Graz har ett blomstrande kluster med forskning kring artificiell intelligens, så det kändes naturligt för oss att sätta upp labbet där, säger Jan Erik Solem, vd och grundare av Mapillary.

Läs mer:

Läs mer: Nominera till 33-listan

Fokus för det nya labbet kommer att vara forskning om hur datorer kan bli bättre på att tolka och analysera fotografier.

– Vi vill kunna plocka ut så mycket information som möjligt från bilderna som våra användare bidrar med, och sedan konvertera det till kartdata.

I september gick Mapillary med i Deepdrive-initiativet som drivs av University of California Berkeley. Syftet med projektet är att föra forskningen framåt inom datorseende och ”deep learning”, en form av avancerad maskininlärning som gör det möjligt för robotar att tolka information och ta egna beslut.

– Tekniken som vi använder för att hämta information från bilderna är i princip densamma som används till självkörande bilar.

Projektet, där både forskare och representanter från bilindustrin deltar, kommer till en början att fokusera på semantisk segmentation och struktur och rörelse, som är en metod för att bygga 3d-strukturer utifrån information hämtat från sekvenser av 2d-bilder.

Ni har fått plats på 33-listan tre år i rad. Vad har det betytt för er att vara med?

– Dels är det är såklart himla kul att uppmärksammas på det sättet, dels är det prestigefullt att få vara med på 33-listan.

Läs mer:

Läs mer: Hud-skrivarens nästa steg: bli enklare

Dusch får myndighetsstöd

Ett annat 33-listeföretag som fått mycket uppmärksamhet sedan i våras är Orbital Systems, som uppfunnit en energi- och vattensnål dusch.

Nu går Energimyndigheten in med 20,6 miljoner i utvecklingsstöd. Genom sin investering vill myndigheten bidra till en långsiktig omställning av energisystemet.

Pengarna ska användas till att vidareutveckla duschsystemet och sänka produktionskostnaderna.

– Detta är en riktigt bra början på vår vision om att skapa ett paradigmskifte i hur vi människor använder vatten, säger Orbital Systems vd Mehrdad Mahdjoubi.

Läs mer:

Läs mer: Miljonorder till svenska kylkasse-företaget

Smarta påsen till Afrika

Även vinnarna Ifoodbag – som står bakom en papperspåse med kylfunktion – har haft ett hektiskt halvår. I april tecknade bolaget en affär värd över 100 miljoner kronor med en kenyansk distributör. Avtalet innebär att 20 miljoner påsar ska distribueras i Afrika.

– Samarbetet löper på bra, och jag ska snart resa till Afrika för att se hur vi kan utveckla affären, säger Christopher Slim hos Ifoodbag.

Bolaget har även fortsatt att rekrytera nya medarbetare under året – bland annat en doktor i fiberteknik från KTH.

– Vi är ett innovationsbolag, och måste hela tiden säkra att vi ligger i framkant med vår teknik.

Jan Erik Solems Mapillary, som varit med tre gånger på 33-listan, är inblandad i flera nya projekt för bildtolkning.

Detta har hänt hos 5 andra av årets 33-vinnare

  • Acconeer

Gör: Radarmodul för hemelektronik. Ort: Lund. Grundat: 2012. Med på 33-listan: 2016. Omsättning 2015: 11,6 miljoner. Anställda: 4.

Aktuellt: Stängde i augusti en finansieringsrunda efter att ha tagit in 6 0 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att göra radarmodulen redo för marknaden.

  • Automile

Gör: Kopplar upp fordon för att mäta och samla in data. Ort: Stockholm. Grundat: 2009. Med på 33-listan: 2015, 2016. Omsättning 2015: 8,5 miljoner. Anställda: 28.

Aktuellt: Stängde i juli en finansieringsrunda efter att ha tagit in 55 miljoner kronor i riskkapital. Bland de nya investerarna finns bland annat Skypegrundaren Niklas Zennström.

  • Climeon

Gör: Teknik för att framställa el av spillvärme. Ort: Stockholm Grundat: 2011. Med på 33-listan: 2015, 2016. Omsättning 2015: 4,1 miljoner. Anställda: 15.

Aktuellt: Bolagets teknik ska testas i USA för att omvandla varmvatten från berggrunden till elektricitet. Faller projektet väl ut kan utrustningen installeras på flera amerikanska datahallar.

  • Springworks

Gör: Plattform för tjänster till uppkopplade bilar. Ort: Stockholm. Grundat: 2013. Med på 33-listan: 2016. Omsättning 2015: 1,8 miljoner. Anställda: 20.

Aktuellt: I somras började Telia betatesta den molnbaserade tjänsteplattformen Sense, som har utvecklats av Springworks. Sedan i fjol är Telia dessutom delägare i Springworks.

  • Unomaly

Gör: Övervakningsalgoritmer som skyddar mot cyberhot. Ort: Stockholm. Grundat: 2012. Med på 33-listan: 2016. Omsättning 2015: 4,3 miljoner. Anställda: 9.

Aktuellt: Tog i juni in 43 miljoner i en kapitalrunda, med EQT Ventures som huvudinvesterare. Pengarna ska användas till att utveckla bolagets erbjudande och hitta nya kunder.

Kalle Wiklund

Mer om: Mapillary

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt