Startup

Regeringens plan: Para ihop industrijättar med startups

"Vi vill hjälpa Ericsson och andra svenska bolag att se och börja samarbeta med svenska unga teknikbolag", säger Marie Wall, startup-ansvarig hos Näringsdepartementet. Foto: Jörgen Appelgren

Tätare samarbeten mellan storbolag, offentlig sektor och startups. Det är regeringens plan för att få fler unga teknikbolag att växa i Sverige.

Publicerad

I slutet av förra veckan möttes kvinnliga världsledare från drygt 40 länder för konferensen International Women´s Forum (IWF) på Stockholm Waterfront.

En av dem som var på plats var Marie Wall, startup-ansvarig på Näringsdepartementet. När Ny Teknik träffar henne har hon precis deltagit i en paneldiskussion om svensk innovationskraft.

Framgången för bolag som Spotify, Skype och Klarna gör att Sverige ofta lyfts fram som ett gott exempel när det gäller fostrandet av unga teknikbolag.

Samtidigt hårdnar den globala konkurrensen om begåvade ingenjörer.

Nu storsatsar regeringen på att stimulera samarbetet mellan landets storbolag och unga, hungriga teknikbolag.  Målet: Att förmå fler unika teknikföretag att stanna kvar i landet för att testa sina idéer och skapa förutsättningar för dem att växa – samt att göra Sverige mer attraktivt för utländska uppstartsföretag och tekniktalanger.

– Det är inte främst kapital som får unga teknikbolag att lämna Sverige. Istället är det möjligheterna att få validera sina idéer hos stora kunder som lockar många företag till exempelvis Silicon Valley i USA, säger Marie Wall.

Läs mer: 33 nya vinnare tar plats på historisk lista

De över 100 testbäddar som idag finns i Sverige är några miljöer som ska möjliggöra just detta, men kunskapen om dem är låg bland unga teknikbolag.  Innovationsmyndigheten Vinnova får därför nu ett nytt uppdrag att etablera en slags nationell samordnade funktion för att stärka test- och demonstrationsverksamheten i Sverige.

Marie Wall lyfter fram att Sverige har några av världens äldsta industriföretag med enastående förmåga att fortsätta utvecklas. Bland dessa storbolag finns idag en stark vilja till att jobba tillsammans med startups, menar Wall. Det syntes inte minst under årets Innovationsriksdag, arrangerat av bland annat Linköpingsinkubatorn Lead och Swedish Incubators & Science Park. 18 storbolag, däribland SAAB, Volvo och ABB, fanns på plats redo att möta runt 50 utvalda unga teknikbolag.

– Vi vill inte att Ericsson bara ska scouta unga innovativa bolag att arbeta med i Silicon Valley. Vi vill hjälpa dem och andra svenska företag att se och börja arbeta med den kompetens som finns hos unga svenska teknikbolag i stället, och snarare attrahera unga utländska teknikbolag att komma till Sverige för att testa sin teknik.

Men det är inte bara näringslivet som skulle tjäna på en tätare samverkan med uppstartsbolagen. Den offentliga sektorn står inför en stor digitaliseringsutmaning. Unga innovativa företag kan bli en motor som driver på det tunga förändringsarbetet, menar Marie Wall. På så sätt kan man både förnya den offentliga sektorn, men också skapa möjligheter för uppstartsbolagen att testa sina lösningar på hemmaplan inför en eventuellt global expansion.

– Det offentliga måste börja se startup-sektorn som en slags forsknings- och utvecklingsavdelning. Där är vi inte i nuläget. Många ser fördelarna, men utmaningar kring exempelvis upphandlingar sätter käppar i hjulet. Strukturer och modeller för att skapa bättre förutsättningar för upphandling bör därför utgöra en naturlig del i arbetet med testbäddarna.

Läs mer: Svenskt företagscenter öppnar i San Francisco

Ett verktyg som finns redan nu är innovationsupphandlingar. Det är ett system för upphandlande myndigheter att främja innovation genom att efterfråga nya lösningar. Men trots regeringens ansträngningar är det fortfarande få som drar nytta av verktyget.

– Innovationsupphandlingar kan ses som offentliga sektorns motsvarighet till innovationstävlingar. En tydlig fördel är att man kan upphandla en lösning på ett problem, snarare än en i förväg specificerad lösning. Att det inte har tagit fart än beror mycket på att det finns en osäkerhet hos de som upphandlar. Upphandlingsmyndigheten jobbar för att förändra det, bland annat genom att lyfta fram fördelarna med systemet.

Ett starkare samarbete mellan storbolagen, det offentliga och uppstarts-företagen kan också vara ett effektivt sätt att stärka ekosystemen utanför landets största städer.

– Det finns fantastiska startups spridda över Sverige. Men det är tuffare att bygga upp ekosystem utanför Malmö, Göteborg och Stockholm. Genom att locka unga företag att sitta i företagsnära miljöer hos exempelvis ABB i Västerås eller Astrazeneca i Mölndal kan vi skapa naturliga innovationsmagneter på fler ställen.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Sveriges startupboss hyllar 33-listan

Telekom, medicinteknik och internet of things (iot) är exempel på innovationsområden där Sverige är starkt, menar Marie Wall. Iot och medicinteknik är också tydliga trender på årets 33-lista.

– 33-listan lyfter företagen som kanske inte nödvändigtvis blir nästa enhörningar (bolag som når en värdering på 1 miljon dollar, reds anmärk.). Bolag som blir enhörningar tar ofta fram konsumenttjänster som kan rullas ut på en global marknad. Många av 33-bolagen har andra företag som kunder, växer kanske långsammare och i symbios med storbolagen. Det gör att de blir en bra grogrund för framtidens industrier, säger Marie Wall, som var huvudtalare på årets 33-listanfinal.