Startup

Ossdsign: Lagar hål i kraniet

Med en ny typ av implantat har läkare lyckats laga skallskador som tidigare inte gått att reparera. På bara två år har Uppsalabolaget Ossdsign fått ut den innovativa tekniken på marknaden.

Publicerad

Trafikolyckor eller misshandel, tumörer eller hjärnblödning där trycket mot hjärnan måste lättas. Orsakerna till att delar av skallbenet behöver ersättas av ett implantat är många. Thomas Engstrand, plastikkirurg på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, såg alltför många fall där hålen aldrig gick att laga. Varken plast- eller metall-implantat läkte in i kroppen. Patienter gick ofta omkring med cykelhjälm på huvudet för att skydda hjärnan. Många vågade inte gå ut.

Tillsammans  med forskare på Ångströmlaboratoriet i Uppsala utvecklade han en ny typ av implantat, tillverkad av en biokeram. Materialet liknar benvävnaden i våra kroppar. Genom att bygga implantatet som en mosaik av sexkantiga bitar uppstod utrymmen där blodet kunde cirkulera. Samtidigt ger implantatet ifrån sig kalcium- och fosfatjoner, ämnen som stimulerar benceller att växa in i materialet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här