Ossdsign: Lagar hål i kraniet

2014-04-01 18:00  

Med en ny typ av implantat har läkare lyckats laga skallskador som tidigare inte gått att reparera. På bara två år har Uppsalabolaget Ossdsign fått ut den innovativa tekniken på marknaden.

Trafikolyckor eller misshandel, tumörer eller hjärnblödning där trycket mot hjärnan måste lättas. Orsakerna till att delar av skallbenet behöver ersättas av ett implantat är många. Thomas Engstrand, plastikkirurg på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, såg alltför många fall där hålen aldrig gick att laga. Varken plast- eller metall-implantat läkte in i kroppen. Patienter gick ofta omkring med cykelhjälm på huvudet för att skydda hjärnan. Många vågade inte gå ut.

Tillsammans  med forskare på Ångströmlaboratoriet i Uppsala utvecklade han en ny typ av implantat, tillverkad av en biokeram. Materialet liknar benvävnaden i våra kroppar. Genom att bygga implantatet som en mosaik av sexkantiga bitar uppstod utrymmen där blodet kunde cirkulera. Samtidigt ger implantatet ifrån sig kalcium- och fosfatjoner, ämnen som stimulerar benceller att växa in i materialet.

För fyra år sedan opererades den första patienten. Mannen hade ett 80 kvadratcentimeter stort hål i kraniet efter en brutal misshandel. Alla etablerade metoder att reparera skallen hade misslyckats. Med det nya implantatet blev patienten helt återställd. Det lyckade utfallet fick forskarna att bilda bolag runt tekniken.

Sedan dess har ytterligare 35 svåra fall av skallskador fått ett skräddarsytt implantat.

–?Patienter där läkarna tidigare gett upp hoppet är nu framgångsrikt behandlade med vårt implantat, säger Bo Qwarnström, vd på Ossdsign.

Under det senaste året har tio kliniker i Norden samt Tyskland köpt produkten. Produktionen har tagit fart och flyttats från Ångströmlaboratoriet till egna lokaler. Designen, materialet och samtliga processer är patenterade. Förutom det skräddarsydda implantatet har ett mer generellt implantat för skallskador utvecklats. Ett sådant kan finnas till hands direkt på klinikerna.

Nu gäller det att expandera i Europa och erövra USA-marknaden. Ansökan hos FDA, den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket, har lämnats in.

Ossdsign

Gör: Implantat för benläkning.

Ort: Uppsala.

Startår: 2011.

Anställda: 4.

Omsättning 2013: 1,1 mkr.

Riskkapital: 22,7 mkr.

 Huvudägare: Karolinska Development, Almi Invest, grundarna.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt