Organoclick: Ger trä och tyg nya egenskaper

2013-04-16 18:15  

Miljömärkt trä som varken ruttnar eller brinner. Det har redan lett till försäljningsframgångar för Stockholmsföretaget Organoclick. Nästa steg är textil och papper som får nya egenskaper och former.

Plankor och tygrullar står lutade mot kontorsväggarna. På labbet snurrar en tvättmaskin.

– Den går hela tiden, säger vd Mårten Hellberg när han guidar runt i Organoclicks lokaler i Täby norr om Stockholm.

I maskinen testas tyger som fått en vattenavvisande yta med hjälp av före- tagets patenterade teknik. Inom något år hoppas Mårten Hellberg att den ska täcka avancerade fridtidsjackor i butik. I dag används ofta fluorkarboner för att göra plagg vattentäta.

– Problemet är att de är hormonstörande. EU utreder förbud, och det gör att branschen nu letar alternativ.

Organoclicks metod är miljövänlig och bygger på forskning av två av företagets grundare, Armando Córdova och Jonas Hafrén vid Stockholms universitet och Sveriges Lantbruks­universitet. Tricket som de lyckats med är att få olika ämnen att binda stenhårt till cellulosafibrer.

På tygerna används en fet polymer som får tyget att stöta bort vatten. Ge- nom att koppla andra ämnen till tygets fibrer kan det i stället bli styvare.

Samma teknik används för att ge trä nya egenskaper. Plankorna längs väggarna har tryckimpregnerats med ett mineralämne som gör att de står emot röta och får ett flamskydd. Mårten Hellberg förklara att det är miljöklassat och varken innehåller biocider eller tungmetaller.

I år har försäljningen skjutit fart. Virket säljs genom dotterbolaget Organowood till flera stora byggkedjor. Snart ska det också börja säljas i Finland och på tur står Norge, Danmark och Tyskland.

– Vårt virke har till exempel använts vid fyra dagisbyggen. Det finns kommuner som av miljöskäl vill gå ifrån vanligt tryckimpregnerat trä, säger Mårten Hellberg.

På labbet finns en tredje produkt under utveckling. Här tillverkas papper som precis som tyget kan göras både vattenavvisande och starkt.

En stor tillverkare av gipsväggar deltar i ett av utvecklingsprojekten. Genom att ersätta det vanliga pappret som håller ihop gipsväggarna med Organoclicks kan de få nya egenskaper. Mårten Hellberg hoppas också på förpackningsbranschen där behandlat papper skulle kunna ersätta en del av de plastskikt som används i många förpackningar.

Organoclick

Gör: Tåligare trä och textilier.

Ort: Stockholm.

Startår: 2006.

Anställda: 11.

Omsättning 2012: 5 mkr.

Riskkapital: 35 mkr.

Huvudägare: Beijerinvest, Bertil Hagman, grundarna.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer