Optolexia: Ny metod upptäcker dyslexi tidigare

2017-04-04 19:00  
Eleverna i årskurs 1–3 läser en kort text på en skärm. Samtidigt spelas ögonrörelserna in med hjälp av Optolexias system. Foto: Optolexia

Att screena skolklasser i jakt på elever som behöver utredas för dyslexi är en tidskrävande process. Optolexia har lyckats automatisera arbetet och förbättrar därmed förutsättningarna för tidiga diagnoser.

När en person med dyslexi läser en text skiljer sig ögonrörelserna åt jämfört med en som inte har dyslexi. Den kunskapen ligger till grund för Optolexias teknik.

Medan ett barn läser en text följer en eyetracker ögonrörelserna, därefter analyseras rörelserna. Optolexias system talar om vilka elever som bör utredas vidare, redan i lågstadieåldern.

– Genom att vi ser till att screeningen går så mycket snabbare sparar vi resurser som kan användas till att hjälpa de elever som har behov av stöd, säger Lars Lengquist, marknadsansvarig på företaget.

Läs mer: Hela 33-listan

Under 2016 fick företaget flera skolor och kommuner som kunder. Just nu pågår det arbete som ska lägga grunden för en internationell lansering, vilket innebär att AI-modellerna tränas för engelska och franska. Genom att Optolexia under året började an- vända en mindre och smidigare ögonspårare från tidigare 33-listevinnaren Tobii, så har pris och portabilitet dessutom förbättrats.

Dyslexi är inte den enda diagnos Optolexia på sikt vill ta sig an. Att det finns samband mellan ögonrörelser och olika neurologiska diagnoser är välkänt. Forskarna bakom företagets lösning startade därför under förra året ett projekt för att undersöka möjligheterna att använda samma grundteknik för att screena för parkinson och alzheimer. En färsk nyemission på 50 miljoner kronor ska ge muskler inför en USA-lansering.

Eleverna i årskurs 1–3 läser en kort text på en skärm. Samtidigt spelas ögonrörelserna in med hjälp av Optolexias system.

Optolexia

Gör: En tjänst för att screena för dyslexi.

Ort: Stockholm.

Startår: 2016.

Anställda: 13.

Omsättning: 0,4 Mkr.

Riskkapital: 65 Mkr.

Huvudägare: Grundarna, AB Segulah, Pomona-gruppen.

Anders Thoresson

Mer om: 33-listan Dyslexi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt