Öppen källkod för bilar till 33-listan i Göteborg

2014-03-05 18:52  

Bilar innehåller allt mer elektronik. Arccore från Göteborg har utvecklat en mjukvara som bygger på öppen källkod som sänker utvecklingskostnaderna. Med den vann de 33-listans final i Göteborg.

Med mer data, elektronik och kommunikation i bilarna ökar också utvecklingskostnaderna för it i bilen. Arccore har tagit ett för fordonsbranschen ovanligt grepp. De bygger sin produkt på öppen källkod.

-       Ett medvetet val som vi hittills är ensamma om, säger Magnus Lindahl, vd på Arccore.

På onsdagkvällen vann företaget den regionala finalen i Göteborg och går därmed rakt in på 33-listan, Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över Sveriges mest lovande unga innovationsföretag.

Magnus Lindahl ser många fördelar med öppen källkod. Vem som helst kan ladda ner programvaran. Arccore har flera tusen användare som också bidrar till att utveckla programvaran som bygger på standarden Autosar och används till att styra allt från fönsterhissar till bränsleinsprutning.

Pengar tjänar företagetet på kunder som vill använda programvaran kommersiellt, en modell som hämtats från it-världen.

Arccore har redan flera kunder och hade en försäljning på 16 miljoner förra året. Nu står företaget inför ett viktigt insteg i Tyskland.

Under onsdagens final i Göteborg tävlade Arccore mot två andra kandidater till 33-listan:

Tajitsu Industries har sitt ursprung i forskning kring artificiell intelligens på Chalmers. Företaget har utvecklat och säljer en programvara som kan förutse hur kunder kommer att bete sig både i verkliga miljöer och på nätet. Sina första kunder har företaget i kasino-världen. Där är det viktigt att hålla kvar kunderna och sätta in insatser innan de hunnit lämna.

Programvaran kan dock användas i många andra sammanhang.

-       Vi för samtal både med banker och försäkringsbolag, säger vd Klas Moberg.

Det tredje bolaget som tävlade om en plats på 33-listan är nystartade Chalmersbolaget Revibe Energy.

Revibe kom i gång förra året och utvecklar en produkt som förvandlar vibrationer till elektrisk energi  med en teknik som utvecklats inom försvarskoncernen Saab.

Viktor Börjesson på Revibe Energy säger att det pratas mycket om den heta trenden sakernas internet (Internet of things). Men inte så mycket om hur alla miljarder uppkopplade prylar ska få sin energi.

-       Det är där vi kommer in.

Tekniken bygger på traditionell elektromagnetisk induktion men den patenterade konstruktionen ger betydligt högre effekt er volymenhet. Det unik är bland annat utformningen av kärnan i spolen. Därmed skiljer sig Revibe från konkurrenter som brittiska Perpetuum.

Både Tajitsu och Revibe Energy har fortfarande chansen att ta en plats på 33-listan som presenteras tisdagen den 1 april på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Fram till dess besöker 33-listan:

Uppsala 11 mars, Uppsala Konsert & Kongress.

Linköping 12 mars, Linköping Collegium.

Stockholm (final) 1 april, Münchenbryggeriet.

Boka din kostnadsfria plats till alla dessa event på 33-listan.se.

Detta är 33-listan

33-listan är Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över unga, lovande teknikföretag.

I år görs listan för sjunde gången.

Vem som helst kan skicka in en nominering via hemsidan: www.33-listan.se

När nomineringarna stängdes för årets lista den 31 februari hade närmare 200 förslag kommit in.

Kriterierna för att få vara med på listan är att företaget är:

Max sju år dvs startat senast 2007.

Baserat på en innovation med potential att förändra spelreglerna i sin bransch och med stor internationell potential.

Sverigebaserat.

Ej börsnoterat.

Ett företag får vara med på listan max tre gånger.

Företagen som kommer med listan väljs ut av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden.

Detta med undantag av de företag som väljs ut vid de regionala finalerna som håller i Lund, Göteborg, Uppsala och Linköping. På varje ort tävlar tre företag om en plats på 33-listan. Vinnaren utses av en jury.

I Göteborg bestod juryn av: Deborah Lygonis, serieentreprenör, Gunnar Fernström, Innovationskapital samt Marie Alpman, Ny Teknik.

 

 

Marie Alpman

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt