Opiflex ska ta roboten till småföretagen

2018-05-16 06:00  

33-LISTAN. Med Opiflex Automations mobila plattform och enkla sätt att programmera ska industrirobotar kunna automatisera små produktioner.

När små produktserier ska tillverkas blir industrirobotar dyra investeringar. Det är för låg beläggning på maskinerna, och robotarna i mångmiljonklass står stilla stora delar av dygnet.

Men Opiflex Automation har hittat lösningen. Med patenterad teknik har de byggt en mobil robotplattform som gör det enkelt att flytta roboten från en maskin till en annan på fabriksgolvet.

– Vi får väldigt ofta frågan varför ingen annan gjort en robot som går att flytta runt och är enkel att programmera. Min erfarenhet är att tekniker gillar komplicerade lösningar, och att konsultföretagen som säljer och programmerar robotar tjänar pengar på att det är komplicerat, säger Opiflex vd Johan Frisk.

Egenutvecklad metod för att programmera robotar

Opiflex plattform har två andra finesser som ska locka mindre företag. Det ena är en säkerhetslösning som bygger på rörelsesensorer. Därmed kan roboten stanna automatiskt om någon närmar sig, och då behövs inga skrymmande skyddsgaller.

Det andra är en egenutvecklad metod för att programmera robotar. Efter en kortare introduktion ska någon helt utan förkunskaper klara av att programmera om roboten på några minuter. En helt annan sak än att hyra in en dyr expert som gör jobbet.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

Och lösningen som är skräddarsydd för småföretag har också väckt stor nyfikenhet från tillverkningsjättar. Allt fler produkter tillverkas i små serier, och där ligger Opiflex mobila plattformar helt rätt i tiden.

Opiflex Automation

Gör: En plattform för att enkelt kunna flytta och programmera om robotar i tillverkningsindustrin.

Ort: Västerås.

Startår: 2011.

Anställda: 11.

Omsättning: 9 miljoner kronor (2017).

Riskkapital: 0 kronor

Huvudägare: Grundaren Johan Frisk via hans bolag Prästmyran Invest.

Simon Campanello

Mer om: 33-listan Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt