Modcam: Kamera har örnkoll på butiken

2017-04-04 19:00  
Bolaget grundades av tre tunga skånska teknikprofiler: Jan Erik Solem, Bogdan Tudosoiu (i mitten), Tord Wingren och Karl-Anders Johansson. På bilden syns gänget som jobbar med Modcam.

En ny teknik för avancerade analyser av människors rörelsemönster. Så ska Modcam hjälpa butiksägare och företag att använda sina ytor smartare.

För att lyckas med det har Modcam skapat en smart sensormodul, stor som en brandvarnare, som är laddad med teknik som bland annat en kamerasensor och kraftiga processorer. Hårdvaran är densamma som finns i dagens smarta mobiler. Men med hjälp av en egenutvecklad programvara kan tekniken användas på ett nytt sätt.

Sensorn samlar kontinuerligt in bilder som blixtsnabbt analyseras av programvaran som finns på modulen. När analysen är klar skickas metadata vidare till Modcams webbtjänst, där deras kunder kan se värmekartor över vilka delar av en butik eller kontor som det är mest folk i, till exempel. Genom ett samarbete med bolaget Percipo kan bilderna analyseras med sådan precision att systemet kan avgöra hur gammal en människa är – samt säga vilket kön som personen har.

– Vår teknik löser ett konkret problem, nämligen att hjälpa butiksägare att förstå hur människor rör sig i lokalerna. Med den insikten kan de förbättra sin verksamhet och tjäna mer pengar, säger Andreas Nordgren, vd.

Läs mer: Hela 33-listan

2016 blev Modcam en del av IBM:s globala entreprenörsprogram. I och med det byggdes Modcams teknik in i IBM:s iot-plattform för ai-systemet Watson. I dag har Modcam ett tiotal kunder världen över inom detaljhandeln och fastighetsbranschen.

I vår ska bolaget vara med i Plug and Plays acceleratorprogram i Silicon Valley. Bland tidigare deltagare märks Dropbox och Paypal.

– Vi har fått ta ett första steg med kunder i USA, och programmet ger oss ytterligare fotfäste med relationer till både nya kunder och riskkapital, säger Andreas Nordgren.

Modcam

Gör: Smart sensormodul för analyser av människoflöden.

Startår: 2013.

Ort: Malmö.

Antal anställda: 12.

Omsättning 2015/2016: 2 Mkr.

Riskkapital: 37 Mkr.

Huvudägare: Grundarna, Spintop Ventures, Robert Bosch Venture Capital, Peter Carlsson och Bert Nordberg, bland annat.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt