Miljövänlig bakteriedödare härmar kroppsfunktion

2016-04-12 19:00  

Biocool har utvecklat ett skonsamt sätt att ta död på mikroorganismer. Det används både för att lindra hudproblem och för att rena vatten utan klor.

I början av året besökte företagets vd Maria Forsséll FN i New York tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi. Målet med mötet var att öka svenska företags affärer med FN.

– Det finns ett akut behov av vattenrening och vi jobbar för att bli en leverantör till FN, säger hon.

I dag säljer Biocool sina klorfria vattenreningstabletter i Sverige, Norge och Tyskland. Men företagets pulver som tar död på mikroorganismer i vatten säljs även som fotbad för  att motverka fot- och hudåkommor.

Bakom idén står innovatören och biokemisten Jan-Olof Ericsson i Skellefteå, som bland annat tidigare vunnit uppfinnarpriset Skapa. Genom att härma hur huden gör sig av med bakterier har han utvecklat tekniken bakom Biocool.

Tester har visat att det lindrar hudproblem hos personer med diabetes och psoriasis. Fotbaden hjälper även mot svamp och vårtor.

Det kemiska receptet väljer företaget att hålla hemligt. Kortfattat går det ut på att syremolekyler exciteras till så kallat singlettsyre som i sin tur skadar mikroorganismernas cellmembran.

Biocool

Gör: Skonsam bakteriedödare.

Ort: Skellefteå.

Startår: 2012.

Anställda: 5.

Omsättning 2014/2015: 3,6 Mkr.

Riskkapital: 5 Mkr.

Huvudägare: Grundare, Neseviken AB, affärsänglar.

Marie Alpman

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt