Mätning av fett från Amra får tio nya miljoner

2015-01-27 10:21  

33-LISTAN. Industrifonden investerar tio nya miljoner i Linköpingsföretaget Amra som avslöjar minsta gnutta fett på kroppen.

Fetma är ett stort problem i världen och leder till flera relaterade sjukdomar. Men även en smal person kan ha farligt bukfett. Amra i Linköping har utvecklat en metod för att analysera exakt hur mycket fett och muskler som sitter på olika delar av kroppen.

Själva undersökningen sker i en magnetkamera.

Fem stora forskningsprojekt på universitet runt om i världen använder sig av Amras analyser.

Industrifonden investerar ytterligare tio miljoner kronor i Linköpingsföretaget AMRA. Bolaget har utvecklat en unik, internetbaserad analystjänst för standardiserad mätning av mängden fett och muskler i kroppen. Detta är av stor vikt vid bedömning av olika fetmarelaterade sjukdomar. Kapitalet ska användas för fortsatt expansion av verksamheten.

Industrifonden gjorde sin första investering på fem miljoner kronor i Advanced MR Analytics AB (AMRA) för ett år sedan, med den uttalade ambitionen att investera mer om bolaget utvecklades åt rätt håll.

- AMRA har under 2014 uppfyllt alla de mål vi satte upp vid vår första investering, säger Lars Henriksson, investeringsansvarig på Industrifonden. Bolaget har bland annat fått in sina första betalande kunder – stora forskningsprojekt på fem olika universitet runt om i världen.

- AMRA är på god väg att bli den framtida standarden för fett- och muskelmätning, vilket också kommer att förändra synen på och behandlingen av fetma, ett av världens största hälsoproblem, fortsätter han.

AMRA utvecklar en ny metod för att mäta exakt var och hur mycket fett och muskler det finns i kroppen. Detta sker via en internetbaserad analystjänst som kan tolka bilder från magnetkameran. På så sätt blir det möjligt att tidigt upptäcka personer som riskerar att drabbas av bland annat diabetes, lever- och muskelsjukdomar, med syftet att sätta in medicinsk behandling så tidigt som möjligt.

- Genom Industrifondens fortsatta investering i AMRA kan vi öka tempot i vår internationella satsning, säger Tommy Johansson, vd på AMRA. Vi startar nu ett kontor i Norge och kommer därefter att etablera oss i USA.

Marie Alpman

Mer om: Amra Fett

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt