Mapillarys gatubilder blir fler och fler

2015-04-13 23:00  
Mapillarys tjänst för gatuvy bygger på bilder från användarna. Foto: Mapillary

33-LISTAN. Mapillary vill erbjuda ett alternativ till Google och de andra nätjättarnas gatubilder. Och att fotografera alla världens platser får användarna göra.

- Google har bilder från 11 miljoner kilometer väg. Med nuvarande fart når vi över en miljon kilometer efter sommaren. Det ger en god andraplats globalt sett, och då är det ingen som tvivlar på att det fungerar, säger Jan Erik Solem, vd och grundare av Mapillary.

Efter att ha sålt sitt förra företag Polar Rose till Apple, och jobbat hos Apple i ett par år, åkte han hem och startade Mapillary 2013. Bilderna tas av vanliga användare med en app. Omkring 6000 användare bidrar med drygt 300 000 bilder i veckan. Ett par hundra storanvändare tar mellan 5000 och 10 000 bilder var, medan de andra bidrar med betydligt mindre.

- Vi behöver båda två för att få en balans, säger Jan Erik Solem.

Nytt sedan förra året, då Mapillary ockå var med på 33-listan, är att alla städer modelleras i 3d vilket ger ökad precision. Sedan januari finns också automatisk igenkänning av trafikskyltar.

Utmaningen de närmaste sex månaderna är att förbättra produkten, förstå vad människor vill ha och att slipa på erbjudandet till kunder.

- Tjänsten kommer alltid att vara gratis att använda privat och för icke-kommersiellt bruk. För kommersiellt bruk finns det olika prissättning, allt ifrån en liten månadsavgift tillhögre avgifter för att koppla tjänsten till navigeringssystem och pumpa in bilder, säger Jan Erik Solem.

Mapillary

Gör: Tjänst för gatuvy baserad på bilder från användare.

Ort: Malmö.

Startår: 2013.

Anställda: 6.

Omsättning 2014: 1 Mkr.

Riskkapital: 13 Mkr.

Huvudägare: Grundare, Sequoia, Wellington, Playfair.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt