Mapillary: Lämnade Apple – för att få utmana Google

2014-04-01 18:00  

– Skåne och Silicon Valley – båda ställena är fantastiskt bra att bo och jobba i. Det säger Jan Erik Solem, grundare av Mapillary med målet att varenda plats på jorden ska fotograferas – en utmaning mot Google Streetview.

Hösten 2010 sålde Jan Erik Solem och hans medgrundare bolaget Polar Rose till Apple för en okänd summa pengar. Polar Rose hade på några år utvecklat en teknik för ansiktsigenkänning som var i världsklass, och genom köpet fick Jan Erik Solem sitt första riktiga jobb. På Apple i Cupertino.

Han bodde med sin familj i stadsdelen Noe Valley i San Francisco, åkte varje dag med Apples egna bussar till jobbet och stortrivdes. Men den 4 juli 2013 satte han sig ner och skrev ett brev till sin chef. Han sa upp sig för att åka hem till Skåne och börja på ny kula.

– Att säga upp sig från ett kanonjobb och börja från noll, det gör man bara om man är mentalt inställd på att ägna följande fem år av livet på att lösa något riktigt stort, förklarar han när jag möter honom på Minc – Malmö Incubator – en byggnad full av aktivitet, ett stenkast från Centralstationen och gamla Kockums i Malmös hamnkvarter, där Mapillary sitter.

Han hade haft flera mindre idéer under tiden på Apple, men den som var tillräckligt stor för att satsa på var visionen att samla in bilder från varenda plats på jordklotet – långt mer än vad som finns i Googles Streetview. Och att låta användarna sköta jobbet.

Han gick igenom alla möjliga sätt att genomföra visionen – utnyttja den populära sportkameran Go Pro eller tillverka kamerariggar i stil med dem som sitter på Googles Streetview-bilar och dela ut dem till användare. Men han fastnade för den enklaste: en app i människors mobiler. För mobilerna hade blivit tillräckligt smarta.

– Det hade inte gått att bygga det här för två tre år sedan. Men om fyra år är det troligen för sent, konstaterar han.

Om bilderna skulle komma från en app, och inte en specialtillverkad utrustning, var utmaningen att analysera och sortera bilder från alla möjliga vinklar och förhållanden. Men det kunde ske med programvara för bildanalys, vilket var just vad Jan Erik Solem var specialist på. Visionen klarnade. Han grundade Mapillary och hyrde kontor i Minc, där också Polar Rose hade suttit. Där träffade han också en av sina tre medgrundare, Peter Neubauer, som ger sin bild av Jan Erik Solem:

– Han var den smartaste killen i huset. Att ha ett start-upp-bolag med en global idé är ganska ovanligt. Många fokuserar på att sälja lokalt. Inte den där stora, omskakande idén – låt oss göra det! Sådant triggar mig, säger Peter Neubauer, själv medgrundare till ett annat ungt svenskt framgångsrikt it-bolag, Neo Technology, som också satt i Minc.

Processen att bolla sin idé med and­ra runt omkring är central för Jan Erik Solem – både för att slipa idén, bygga kontaktnät och hitta rätt personer att jobba med.

– Delar den här personen din vision? Triggar den honom eller henne? Prata med alla! De kanske inte ens vet vad Streetview är. Läs av deras reaktioner – det är det viktiga, säger han.

Själva entreprenörskapet  beskriver han som en livsinställning – att du måste lösa problemen själv, men också att du kan bygga något från ingenting, vilket man sällan får uppleva i en större organisation.

– Det handlar om hur du tar dig an utmaningar – inte om tekniken, juridiken eller HR-frågor, utan om hur du bygger struktur.

Jan Erik Solem konstaterar att han ofta jobbar bäst efter åtta på kvällen, och att han hellre programmerar än tittar på tv-serier.

– Det är så jag är. Min fru vet det. Men man måste hitta en balans mellan arbete och privatliv. Jag fick mitt första barn samtidigt som vi tog in vårt första riskkapital till Polar Rose, och mitt tredje barn när vi grundade Mapillary. Vi jobbar mycket mer än 40 timmar i veckan, men å andra sidan är vi flexibla och behöver inte be om lov.

Professionellt söker han en balans mellan sin forskarbakgrund och entreprenörskapet, inte minst för att det krävs för att utveckla den bästa tekniken.   

– Jag vill ha forskarhatten kvar och tror att det är där någonstans jag ska ligga i livet – att följa med i forskningen men med avsikt att omsätta den i något som har påverkan i samhället.

Mapillary

Gör: Samlar platsbilder globalt.

Ort: Malmö.

Startår: 2013.

Anställda: 4.

Omsättning 2013: 0.

Riskkapital: 0.

 Huvudägare: Grundare.

 

Låter användarna fotografera

Bland gatuvyer kopplade till karttjänster är Google ojämförligt störst med Streetview, men där finns bara en begränsad del av världen avbildad. Dessutom får Googles bilder bara användas kommersiellt om man samtidigt använder deras kartor.

Mapillary har som mål att alla världens platser ska avbildas och att användarna ska göra det. Med företagets app kan man ta serier av bilder som skickas in, analyseras och sorteras automatiskt.

Jan Erik Solem

Medgrundare till Mapillary samt bolaget Polar Rose som såldes till Apple 2010.

Ålder: 38 år.

Familj: Fru och tre barn (6 år,

5 år, sex månader).

Fritid: Programmering, cykling (just på väg till Spanien för cykelsemester, tränar för Vätternrundan).

Bor: Bjärred i Skåne, 500 meter från sitt barndomshem.

Utbildning: Teknisk fysik vid LTH, teknologie doktor i tillämpad matematik (bildanalys).

Skrivit: Två böcker om programmering (bildanalys, numeriska metoder).

Byggt: En cykel.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt