Kopplar upp din gamla bil till molnet

2016-04-12 19:00  
Erik Ramberg och Thomas Ericson vill koppla upp din bil. Foto: Jörgen Appelgren

Med bakgrund i spel och apputveckling har Springworks grundare styrt om för att satsa på uppkopplade bilar. Under året rullar företagets tjänst ut i Norden och Baltikum tillsammans med Telia.

Springworks startades av spelutvecklare som ville göra annat än bara just spel. Efter konsultande åt företag som Spotify och Volvo bygger företaget nu en plattform för tjänster till uppkopplade bilar.

Första kund är Telia Sonera som under året lanserar företagets tjänst under namnet Telia Sense tillsammans med bland andra Folksam och Bilia.

Med tjänsten kan äldre bilar kopplas upp med hjälp av en dosa som ansluts till bilens diagnostikport. Den viktiga delen i produkten på sikt är Springworks molntjänst som låter operatörer, försäkringsbolag och andra erbjuda tjänster till de uppkopplade bilarna.

Exempel på tjänster som kommer att finnas från start är försäkringar som baseras på hur föraren kör. På sikt hoppas Springworks att företagets produkt ska kopplas upp i nya bilar utan att en speciell dosa behövs.

– Vi tror att teleoperatörerna och inte bilföretagen kommer att vara de som erbjuder denna typ av tjänster, säger Erik Ramberg som är vd på Springworks.

En viktig orsak till det tror han är att vi redan lägger mycket av vår information hos teleoperatörer.

En annan orsak, enligt Erik, är att det krävs en mer oberoende part än biltillverkaren för att ett ekosystem av tjänster ska utvecklas.

Parallellt med att Springworks nu arbetar med Telia Sense i Norden och Baltikum så satsar företaget på att sälja tjänsten till operatörer i andra länder. Största utmaningen är att hitta rätt utvecklare för att utveckla tjänsten vidare.

– Vi har höga krav när det gäller vilka kompetenser vi behöver, säger Erik Ramberg.

Springworks

Gör: Kopplar upp bilar.

Ort: Stockholm.

Startår: 2012.

Anställda: 25.

Omsättning 2015: 10 Mkr.

Riskkapital: 30 Mkr.

Huvudägare: Telia Sonera, grundarna, personalen.

Jonas Ryberg

Mer om: 33-listan Molnet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt