Jätte inom magnetkameror väljer svensk mätmetod

2016-03-07 11:10  

Sex minuter i magnetkameran avslöjar kroppens olika fettdepåer och storleken på muskelmassan. Nu ska Linköpingsföretaget Amra:s smarta bildanalys användas i jätteföretagets magnetkameror över hela världen.

Skanna kroppen i en magnetkamera och behandla data med en smart algoritm. Ut kommer exakta uppgifter om mängd och typ av fett liksom storleken på muskelmassan. Bakom tricket ligger Linköpingsbolaget Amra.

I januari blev tekniken CE-märkt. Det betyder att den får användas i vården inom Europa. I veckan meddelade också den globala magnetkamerajätten GE Health Care att styrprogrammet som magnetkameran behöver nu ingår i programuppdateringarna för alla deras magnetkameror. Därmed får 25 procent av världens alla magnetkameror möjlighet att tillämpa tekniken.

– Det här är ett genombrott som vi har jobbat stenhårt under fyra år för att få, säger Tommy Johansson, vd på Amra.

Företaget snabba och exakta kroppsanalys kommer väl till pass inom allt från hälsovård till sjukvård och klinisk forskning. Hittills finns ett 30-tal kunder, varav hälften i USA. Dit hör landets högst rankade sjukhus, Mayo Clinic i Minnesota.

– Fetma är en global epidemi och höga halter av bukfett ökar risken för att drabbas av sjukdomar som diabetes, hjärtinfarkt och stroke. Allt som gör att man kan hitta personer med högst risk att drabbas är av stort värde, säger Tommy Johansson.

Analyserna erbjuds som en molntjänst. Från hela världen strömmar krypterade magnetkamerabilder bilder till företagets servrar i Linköping. Här analyseras de med bildanalysprogrammet. Färdiga resultatet i form av nyckeltal och färgkodade bilder skickas sedan tillbaka. På dem lyser det farliga bukfett i rött och underhudsfett i blått.

Metoden används redan i dag vid privata hälsokontroller i Sverige men flertalet tillämpningar ligger hittills inom läkemedelsutveckling. Dit hör läkemedelbolaget Pfizer som använder företagets teknik för att analysera magnetkamerabilder från 7000 personer, lagrade i den brittiska biobanken UK Biobank. Syftet är att analysera personernas fett- och muskelsammansättning. Målet är att förstå vilka mekanismer som ligger bakom fetma och diabetes. Förhoppningen är att kunna utveckla effektiva individanpassade behandlingar.

– Forskning visar mer och mer att det viktiga är var fettet sitter. Bukfett, leverfett och fett i muskler ökar risken för metabola sjukdomar medan underhudsfett i vissa fall även är skyddande.

Andra tillämpningar är långtidsstudier av läkemedel och utveckling av mediciner som inte ger biverkningar i form av påverkan på fett och muskler. Användning inom idrottsmedicin och rehabilitering är ytterligare användningsområden, liksom bedömning av vilka överviktiga patienter som är i störst behov av magsäcksoperation (gastric bypass).

Amra har de senaste två åren varit uttaget till 33-listan, Ny Tekniks och Affärsvärldens årliga lista över Sveriges hetaste unga teknikbolag.

    

Läs fler nyheter om 33-listan här

Faktaruta: Amra

Gör: Kroppsanalyser av magnetkamerabilder

Ort: Linköping

Bildat: 2010

Antal anställda: 22

Detta är 33-listan

33-listan utser Sveriges mest lovande unga teknikföretag.

För att få komma med på listan krävs att företaget:

Är baserat på en innovation.

  • Är max sju år, det vill säga startat 2009 eller senare.
  • Ej är noterat på någon form av handelsplats.
  • Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Företagen granskas av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärden som också utser de slutliga vinnarna.

Hela listan presenteras på finalen den 12 april på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Anmäl dig gratis här: http://talentumevents.se/33listan/

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Amra 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt