Izettles nya tjänst ska hjälpa småföretagare

2017-01-18 06:00  

Den svenska teknikstjärnan Izettle ger småföretagare förskottsbetalningar baserat på realtidsdata. ”Det har fullkomligt exploderat”, säger vd:n Jacob de Geer.

Tänker man på Izettle så tänker man kanske på kortterminaler hos småhandlarna. Men för Izettle har det aldrig handlat om hårdvara.

– När vi började 2011 var kortbetalning en hårdvarubransch. Det var stora terminaler som såg ut som Star Trek-manicker från 60-talet. I dag skulle jag säga att hårdvaran är allmängods. Vi ger bort våra terminaler. Det handlar om mjukvara, säger vd:n Jacob de Geer.

Vid flera tillfällen under vårt samtal påminner de Geer om att över 90 procent av alla bolag i Sverige räknas som små- eller enmansföretag. Att förse dem med möjligheten att ta betalt med kort var bara första steget. Nu vill Izettle ge ”den med ett kafé på hörnet” verktygen för att analysera transaktionsdata eller skapa digitala lojalitetsklubbar.

– Vi kan analysera den datan. Vilken tid på dygnet är det? Är det varmt eller kallt? Är det en fin dag och tio plusgrader ska man kanske producera dubbelt så många smoothies. Allt det här har ju de stora, sådana som H&M, sedan hundra år tillbaka. Men det är ju rymdstationssystem de kör med. Den med ett kafé på hörnet har fullt sjå med att hinna bre mackorna på morgonen. Man har inte tid med databaser och sökningar, men den informationen kan vi bidra med.

Izettle har haft all anledning att bredda sitt utbud. Några år efter att de slog igenom med sina enkla och portabla terminaler dök Swish upp på marknaden. Med den lösningen är betalningar med kort taget ur ekvationen helt och hållet. Där behöver man i princip bara ett bankkonto och en mobiltelefon.

Så för att charma småföretagarna startade Jacob de Geers bolag Izettle Advance, en tjänst som kan ses som lånefinansiering 2.0. Izettle erbjuder sina kunder ett förskott på korttransaktioner, helt utan hänsyn till vare sig kreditupplysningar eller bokslut. För att bedöma kundens förmåga studerar de realtidsdata som – via ”begåvade” algoritmer – kan förutspå ett framtida transaktionsmönster.

– Det här kommer från ett handlarbehov vi har sett under åren. Man startar sitt kafé eller sitt bageri eller vad det nu kan vara. Växer till en viss punkt och konstaterar att ”det här går ju bra, jag skulle kunna sätta upp ett kafé på Kungsholmen också”. Men på banken säger de att restaurangbranschen är ett högrisksegment. Nystartat företag är ett högrisksegment i sig. Och bara 3 miljoner i omsättning förra året? Högrisksegment.

– Det här är ju otroligt tillväxthämmande för små och nystartade bolag. Och återförsäljarledet kan ha svårt med likviditeten under vissa perioder av året. Det är dagliga utmaningar med kassaflödet.

Jacob de Geer påpekar att det är en förskottsbetalning som ska betalas tillbaka till en fast kostnad som kan delas upp beroende på säsong.

– Izettle Advance har fullkomligt exploderat. Det finns både en europeisk och en svensk trend just nu, där människor startar egna bolag som aldrig förr. Där kan vi göra otrolig skillnad genom att ge dem tillgång till de viktigaste finansiella tjänsterna.

Läs mer:

Läs mer: Här kom idén till 33-listan

Bolaget har i dag över 400 anställda på tolv marknader och omsatte 348 miljoner kronor under 2015. Om Izettles första kunder var glassförsäljare och säljare på bakluckeloppisar så blir kunderna större för varje år som går. Jacob de Geer menar att det egentligen inte finns någon annan gräns än den mjukvaran sätter. Ett konkret exempel är uppköpet av brittiska företaget Intelligent Pos som specialiserat sig på kassasystem för restaurang- och gästfrihetsbranschen. Det är ytterligare ett led i ambitionen att göra Izettle till ett smörgåsbord av tjänster, eftersom den branschen kräver särskilda lösningar.

– I stället för att bara vara kortbetalningar vill vi bli hållplatsen för handel. I dag bygger vi en plattform för att hjälpa småföretagare i deras vardag.

33-listan

Sista dagen att nominera till 33-listan 2017 är den 13 januari 2017.

Datum för 33-listans turné:

Linköping: 7 februari

Umeå: 8 februari

Göteborg: 14 mars

Malmö: 15 mars

Stockholm (final): 4 april

Mer information om 33-listan går att hitta här.

Peter Ottsjö

Mer om: 33-listan Izettle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt