Intuitive Aerial: Stativ med luft under vingarna

2014-04-01 18:00  

Lätt, stark och stabil. En kameraförsedd drönare från Linköping har fått en flygande start bland proffsfilmare och producenter.

– Vi lanserade produkten i september och fick ett enormt genomslag. Nu är vårt största problem att hinna producera i takt med försäljningen, säger Torkel Danielsson, vd på Intuitive Aerial.

Företagets flygande  kamerasta tiv används redan av produktionsbolag i Sverige, Storbritannien, Italien, USA, Indien och Dubai. Flera länder är på gång. Tekniken ersätter dyra tagningar med helikopter och ger filmsekvenser som tidigare inte varit möjliga. Exempelvis att följa en person på nära håll och sedan flyga upp i samma tagning.

Det finns visserligen många fjärrstyrda små helikoptrar som kan lyfta kameror på marknaden. Men ingen är så här lätt, stark och stabil. Intuitive Aerials nätta kolfiberram tar lätt en kamera på 9 kg upp luften. Utan minsta skakning eller ryck –?ett viktigt krav för jämna och fina filmsekvenser.

Den egenutvecklade kamerastabiliseringen bygger på dubbla elektroniska gyron, accelerometrar, magnetometrar såväl som algoritmer. Det flygande stativet är dessutom lättare att styra än konkurrenterna, enligt Torkel Danielsson.

Intuitive Aerial

Gör: Flygande kamerastativ.

Ort: Linköping.

Startår: 2010.

Anställda: 10.

Omsättning 2013: 2,5 mkr.

Riskkapital: 3 mkr.

 Huvudägare: Grundarna, Almi Invest,

privata investerare.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt