I kväll avslöjas årets 33-lista

2013-04-16 08:44  
Det är sjätte året i rad som Ny Teknik och Affärsvärlden utser 33-listan. Foto: Colourbox

Vilka är Sveriges mest lovande, unga teknikbolag? I kväll får du svaret. Då presenterar Ny Teknik och Affärsvärlden årets 33-lista.

Det är för sjätte året i rad som vi gör 33-listan. I kväll, med start klockan 18 avslöjas vilka företag som finns på årets upplaga vid ett stort evenemang på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Nytt för i år är att fyra företag redan är klara för listan. De knep sina platser genom att vinna de regionala finalerna som i år hölls för första gången på fyra orter.

I Lund vann solcellsbolaget Sol Voltaics. I Göteborg tog Optisort hem segern med sin teknik för att sortera uttjänta batterier och elektronikskrot. Norrköpingsbaserade NComVA vann i Linköping med en programvara för att levandegöra statistik. Slutligen kammade ljudförbättringsföretaget Limes Audio hem segern i Umeå vid den sista delfinalen.

Vilka de övriga 29 företagen är avslöjas alltså ikväll.

De har vaskats fram i en process som startade i januari med att vi bjöd in läsarna att nominera sina favoritkandidater. Totalt kom det in nästan 300 förslag.

Det har som vanligt varit en mastig uppgift för redaktionen att granska alla inkomna nomineringar och välja ut vinnarna.

Några av ledstjärnorna som vi haft vid urvalet är att lyfta fram bolag från olika branscher och från hela Sverige.

Många av företagen på listan har redan tagit viktiga kliv mot att lyckas föra ut sin innovation i form av en ny produkt eller tjänst internationellt.

Men här finns också några uppstickare som ännu inte fått sitt genombrott men som siktar högt på att ta sig in på nya, snabbväxande marknader.

Förutom chansen att träffa årets 33-företag får de omkring 500 gäster som väntas till Münchenbryggeriet höra hur C3 Technologies från Linköping gick från idé till miljardförsäljning på drygt tre år. C3 är ett av de företag som tidigare varit med på 33-listan.

För dig som inte är på plats kommer hela årets 33-lista att presenteras på Ny Tekniks och Affärsvärldens webb klockan 19:15.

Detta är 33-listan

33-listan är Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över unga, lovande teknikföretag.

I år görs listan för sjätte gången.

Vem som helst har kunnat nominera via hemsidan: www.33-listan.se

När nomineringarna stängdes för årets lista den 28 februari hade 284 förslag kommit in vilket är nytt rekord.

Kriterierna för att få vara med på listan är att företaget är:

Max sju år dvs startat senast 2006.

Baserat på en innovation med internationell potential som kan förändra spelreglerna i sin bransch.

Sverigebaserat.

Ej börsnoterat.

Ett företag får vara med på listan max tre gånger.

Företagen som kommer med listan väljs ut av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden.

Undantaget är de företag som vunnit 33-listans regionala finaler i Lund, Göteborg, Linköping och Umeå. Där har vinnarna utsetts av en lokal jury.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt