Startup

Hud-skrivarens nästa steg: bli enklare

Tar sikte på världen. På ett år har Hector Martinez, teknikchef, och Erik Gatenholm, vd, tagit Cellink från ingenting till att noteras på First North. Foto: Sören Håkanlind
Sam Manaberi driver Trine, som vill bekämpa energifattigdomen i världen. Foto: Sören Håkanlind
Mats Moosberg och Anders Johansson på Zyyx, som nu satsar på en 3d-printer som skriver ut i färg. Foto: Sören Håkanlind

33-LISTAN. Nu drar arbetet med 33-listan 2017 igång. Ny Teknik har varit på en miniturné och spanat in spännande svenska uppstartsföretag. Här är de första tre: Cellink, Zyyx och Trine.

Publicerad

Startup-scenen i Sverige är hetare än någonsin, även om oktoberrusket har kopplat ett järngrepp om landet. Men kylan är inget som märks hos Cellink i Göteborg. Bolaget utvecklar 3d-bioprintare som använder biobläck med levande celler, vilket gör det möjligt att printa vävnader där brosk- och hudceller trivs.

Cellink har gjort en rekordsnabb resa och har i dag tolv anställda. På ett år har bolaget gått från att bara ha en prototyp och noll kunder, till att via Ny Tekniks 33-lista ha sålt 75 skrivare till universitet i över 25 länder. Skrivarna – som finns i två modeller som kostar cirka 44 000 och 89 000 kronor – används bland annat för att testa mediciner på utskrivna vävnader.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här