Hud-skrivarens nästa steg: bli enklare

2016-10-26 06:00  

33-LISTAN. Nu drar arbetet med 33-listan 2017 igång. Ny Teknik har varit på en miniturné och spanat in spännande svenska uppstartsföretag. Här är de första tre: Cellink, Zyyx och Trine.

Startup-scenen i Sverige är hetare än någonsin, även om oktoberrusket har kopplat ett järngrepp om landet. Men kylan är inget som märks hos Cellink i Göteborg. Bolaget utvecklar 3d-bioprintare som använder biobläck med levande celler, vilket gör det möjligt att printa vävnader där brosk- och hudceller trivs.

Cellink har gjort en rekordsnabb resa och har i dag tolv anställda. På ett år har bolaget gått från att bara ha en prototyp och noll kunder, till att via Ny Tekniks 33-lista ha sålt 75 skrivare till universitet i över 25 länder. Skrivarna – som finns i två modeller som kostar cirka 44 000 och 89 000 kronor – används bland annat för att testa mediciner på utskrivna vävnader.

– Allt började med 33-listan för oss. Vi har kommit in på marknaden väldigt snabbt och märker att det är lätt för forskarna att ta till sig vår plattform, säger vd:n Erik Gatenholm.

Det råder en febril men fokuserad aktivitet i lokalerna på Sahlgrenska Science Park. I verkstaden – fylld med kablar, verktyg och andra komponenter – monteras i dagsläget tre till fem skrivare i veckan.

Nu är planen att skala upp tempot. För att finansiera den satsningen ska bolaget in på börsen i november. Det nya kapitalet ska användas till att vidareutveckla skrivarna och bläcket, men också till att förhoppningsvis kunna nå en ny marknad: Industrin – och då i synnerhet läkemedels- och kosmetikaföretag.

– Företag är intresserade av att investera i teknologi som kan skapa mer försäljning. Vår skrivare kommer kunna spara dem både tid och miljontals kronor i forskningskostnader, säger Erik Gatenholm.

– Ja. Vi jobbar just nu för att få till samarbeten med stora företagspartners som har expertisen som behövs för att nå industrikunder. I läget vi befinner oss i är det viktigt att kunna bevisa för företagen att vi är seriösa och kan leverera.

– Och det har vi redan lyckats med i forskarvärlden, fyller Cellinks teknikchef Hector Martinez i.

En viktig pusselbit för att nå målen är utvecklingen av biobläcket och skrivarna. Just nu tar man fram andra generationens skrivare.

Läs mer: Fler artiklar om 33-listan

– Det jag kan säga är att nya generationer av skrivare ska bli mer automatiserade och lättanvända. Vår största kundgrupp är biologer och inte tekniker. Då är det viktigt att uppnå en hög grad av användarvänlighet, säger Hector Martinez.

Vävnadsexperten Martinez har dessutom fullt upp med att vidareutveckla biobläcket, som kostar omkring 900 kronor per patron. Målet är att ta fram ett slags portfölj med olika bläck för olika sorters vävnader.

– På sikt ska man kunna köpa bläck som är skräddarsytt för ben- eller hudceller, exempelvis.

Industrin är inte den enda nya marknad som Cellink vill slå sig in på – ett annat viktigt framtidsmål är att nå ut till världens gymnasieskolor. För att lyckas med detta planerar Cellink att släppa en helt ny produkt: En något avskalad version av deras 3d-bioskrivare.

– Den nya skrivaren kommer inte ha exakt samma funktionalitet som de dyrare, men klarar av att printa vävnader. Målet är att förändra hur man lär sig om biologi på gymnasienivå, säger Erik Gatenholm.

Skrivaren ska färga plasten

På inkubatorn Sten Center – inrymt i ett gammalt sjukhus ett stenkast från Chalmers – finns ett till 3d-skrivarföretag som också står inför en viktig utmaning. Magicfirm Europe grundades 2013 av entreprenören Mats Moosberg, som drevs av att vilja lösa två problem: Att göra processen kring 3d-printning enklare med hjälp av automatisk kalibrering av skrivaren, samt att få bort de illaluktande ångor som uppstår vid printning. Frukten av det arbetet blev 3d-skrivaren Zyyx, släppt på hösten 2014.

– De flesta 3d-skrivare har undermåliga tekniska konstruktioner. Efter att ha löst problemen med kalibreringen och ångorna, började jag fundera på om det inte går att ta fram en 3d-printer som kan skriva ut i fullfärg, berättar Mats Moosberg.

Problemet visade sig dock vara betydligt svårare att lösa än vad han först trodde. Men nu – efter drygt ett års utveckling och oräkneliga arbetstimmar – har företaget en slutprodukt under utveckling som klarar av att printa i tusentals färger.

– Vi söker patent för lösningen, så jag kan inte berätta så mycket om tekniken. Men den bygger på en uppfinning som färgar in plasten under utskriften. Det här har potential att förändra 3d-skrivarbranschen. Vår skrivare kommer att kosta runt 65 000 kronor. Är du en proffsanvändare som jobbar med industridesign så tror vi att det här blir ett givet alternativ till dagens skrivare som kostar 30 000 kronor, men bara klarar av en- eller tvåfärgade utskrifter.

Bolaget siktar på produktionsstart om ett år.

– Det blir möjligt genom att bland annat återanvända mycket teknik som vi använder i dag. Målet är att omsätta 70–90 miljoner kronor under 2019, med den nya produkten ute nästa år, säger Anders Johansson, sälj- och marknadschef.

– Vi är övertygade om att tekniken kommer att skapa en buzz kring skrivaren. Sedan arbetar vi med att utöka återförsäljarnätet i Europa och USA. Det är viktigt för att lyckas, säger Mats Moosberg.

Letar pengar till solprojekt

En våning upp på Stena Center sitter Göteborgsstartupen Trine. Bolaget har tagit fram en investeringsplattform för privatpersoner som vill ge mikrolån till solenergiprojekt i utvecklingsländer.

Bolaget drivs av Sam Manaberi, som tidigare bland annat arbetat för Bosch som ansvarig för en solenergisatsning i Nordamerika. Efter att ha flyttat hem till Göteborg bestämde han sig för att ägna ett år åt att starta eget inom området impact investment, som handlar om investeringar som görs i syfte att förändra samhället.

– Jag kan solenergi och finansbiten. En av fem på planeten lever utan el i dag. Solenergi är skalbar, digital, och framför allt billigare för dessa människor än både diesel och fotogen.

Trines affärsidé är att scouta efter intressanta solenergiprojekt världen över. På startupens sajt kan potentiella investerare sedan läsa om detaljer och risker i dessa projekt, hur många som förväntas påverkas – samt hur hög avkastningen väntas bli.

– Många vill investera större summor – runt 5 000–6 000 euro, men minimibeloppet är 25 euro. Vi tar 5 procent i avgift av solenergipartnern om vi lyckas finansiera projektet på vår plattform samt delar räntan hälften, hälften med våra investerare.

Det är inte Trine som installerar solcellerna och annan utrustning. Det sköts i stället av lokala entreprenörer – vilka först granskas så att man vet att de är seriösa och har erfarenheten som behövs, berättar Manaberi.

– Vår kontroll av bolagen är oerhört viktig för att kunna garantera att projekten faktiskt kommer kunna lyckas.

– Min erfarenhet är att våra projekt är för små för att locka till sig personer som försöker sko sig. Men visst, korruption är ett reellt problem i många av dessa länder.

2016 har varit ett händelserikt år för Trine – startupen har hunnit genomföra sju projekt i Afrika, samt få WWF:s utmärkelse Climate Solver 2016.

– Alla sa att det här var ett omöjligt projekt när vi startade. En viktig drivkraft för mig är att bevisa att det faktiskt går. Nu har vi fått in drygt 3 miljoner och levererat el till över 40 000 personer.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kraven på bolagen på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista

För att kunna vara med på 33-listan krävs att företaget:

Är baserat på en innovation.

Är max sju år, det vill säga startat 2010 eller senare.

Ej är noterat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Vill du nominera ett företag? Gå in på: nyteknik.se/startup/ 33-listan/nominera

Datumen att hålla koll på för 33-listan 2017

Turné 2017

Linköping 7 februari.

Umeå 8 februari.

Göteborg 14 mars.

Malmö 15 mars.

Final

Stockholm 4 april.

Kalle Wiklund

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt