Hoppfullt säger ekonomiprofessorn om 33-listan

2013-03-06 11:59  
Pontus Braunerhjelm Foto: Peter Larsson

Rekordmånga unga innovativa företag, 284 stycken, har nominerats till Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista. Det tycker Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi, är ett positivt tecken.

-Oj, vad kul. Jag tycker att det låter hoppfullt. Det är positivt att det ökar förstås, men det kan också bero på att ert initiativ har blivit mer känt, säger han.

Vad finns det för hinder i vägen för de här unga företagen?

-Det finns en rad svårigheter. Är det ett patent som är deras bas är frågan hur väl skyddat det är. Det är tufft för ett litet bolag att skydda sig mot patentintrång ifall en större spelare ger sig på dem. Det är oerhört kostsamt att ge sig in i sådana processer. En annan svårighet handlar om att bygga ett internationellt försäljningsnätverk och komma ut på marknaden i det brus som faktiskt finns. Marknadskunnande och synlighet är viktigt, säger Pontus Braunerhjelm.

Jag trodde att du skulle säga att det är en svårighet att få in riskkapital?

-Det är en annan faktor, men inte den enda. Det förefaller som om utbudet av riskkapital har minskat radikalt både i företagens tidiga och sena skeden, säger han.

Hur står sig Sverige jämfört med andra länder när det gäller innovationer och entreprenörskap?

-Sverige har förbättrat sig rätt väsentligt, det är min bild, men ligger fortfarande en bit ifrån de absoluta toppnationerna, som brukar vara USA, Singapore och Schweiz, säger han.

Vad har Sverige gjort för att förbättra sig?

-Jag tror att det är flera faktorer. Generellt sett råder ett mer gynnsamt klimat för entreprenörskap och det beror på att det har skett förbättringar på regelverkssidan och skattemässigt. Normmässigt har det också skett en förbättring, det har blivit mer positivt att vara entreprenör. Men det finns samtidigt andra saker som skulle behöva förbättras ytterligare.

Vilka då?

-Optionsinstrumentet skulle kunna användas i högre utsträckning, med hjälp av personaloptioner kan man behålla nyckelpersonal till en lägre kostnad. Det finns även andra sätt att se till att risken för entreprenören blir mindre. Det finns också saker man kan göra på utbildningssidan. Vissa universitet är mer entreprenöriella än andra och får fram mer innovationer och i dag finns inga incitament för universiteten att ta till sig det eftersom pengarna ligger i utbildning och forskning, säger han.

Hur viktigt är det för Sverige att det startas nya innovativa företag?

-Jätteviktigt. Det här är tillväxtens kärna. En del av innovationerna kommer att utvecklas i bolagen och många kommer säkert att köpas upp av andra bolag. Det är viktigt att det sker i Sverige, att företagen byggs upp och växer i Sverige eller att kunskaperna förvärvas av företag i Sverige. Det handlar om Sveriges konkurrenskraft, tillväxt, välfärd och välstånd, säger Pontus Braunerhjelm.

33-listan

Ny Teknik och Affärsvärlden utser varje år de 33 hetaste unga innovationsbolagen. Vilka som kvalar in på listan i år avslöjas den 16 april.

Kriterierna för att hamna på listan är att företaget inte ska vara äldre än sju år, vara baserade på en innovation med stor internationell potential och ha möjlighet att förändra spelreglerna för sin bransch.

Linda Nohrstedt

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt