Här är svenska kassen som håller maten fryst i ett dygn

2015-11-23 15:31  

En ny svensk matkasse håller maten fryst i ett dygn. Hemligheten är ett nytt pappersbaserat kompositmaterial med extremt goda isoleringsegenskaper. Nu är första kunden klar: Mat.se.

Ny Teknik var med när Karl Fallgren, vd och grundare av KTH-avknoppningen Ifoodbag för första gången visade upp den nya kassen som fungerar som kyl eller frys i upp till 24 timmar.

– Efter sju år av utveckling är vi äntligen klara för lansering, säger Karl Fallgren som före KTH-studierna jobbade tio år som matvaruhandlare bland annat inom Vivo.

Den ser ut och känns ungefär som en vanlig matkasse. Karl Fallgren drar upp förslutningen och halar upp några paket mjölk. De är fortfarande kalla trots att de stått flera timmar i kassen i rumstemperatur. Ur en annan kasse tar han fram glass, fryst fisk och kyckling som också lagrats i timmar i kassen.

Glassen är stenhård att bita i kan Ny Tekniks reporter intyga.

Hemligheten ligger i ett nytt pappersbaserat kompositmaterial med extremt goda isoleringsegenskaper. En annan viktig komponent är den speciella förslutningen som ser till att ingen luft läcker in.

Utvecklingen har skett i samarbete med forskare på KTH och forskningsinstitutet Innventia. Kompositmaterialet är patentsökt, men innan det är publicerat vill Karl Fallgren inte gå in på några detaljer.

– Jag kan säga så mycket som att den består av pappersmassa som blandas med andra naturliga ämnen.

Produktionen kommer att ske i Polen genom ett samarbetsavtal med det globala förpackningsföretaget Mondi som byggt upp en produktionslinje för tillverkning av Ifoodbags kassar.

– Målet är att sälja 20 miljoner nästa år, säger Karl Fallgren.

Den första officiella kunden är den svenska matkedjan mat.se som efter flera tester lanserar en tjänst med den nya svenska kylkassen den här veckan. I en intervju med Ny Teknik i våras lovordade Måns Danielson, vd på mat.se lösningen.

– Helt fantastiskt. Den här kassen kan göra det möjligt för oss att transportera matvaror på ett helt nytt sätt, sa han till Ny Teknik.

Flera andra internetbaserade matbutiker testar kassen som kostar i storleksordningen 10-20 kronor styck.

– Det tjänar handlaren snabbt in eftersom det inte längre behövs några kylbilar för transporten, säger Karl Fallgren.

Kassens förmåga att inte släppa ut någon kyla kan dessutom förstärkas med till exempel torris som i dag används i olika kylboxar. Enligt Karl Fallgren behövs dock inte lika stora mängder.

Mattransporter är första användningsområdet men kassen kan också hålla känsliga mediciner kalla under tranport. På sikt kan de även komma att säljas direkt till konsumenter som vill få hem kall mat från mataffären. En annan möjlighet är att hålla hämtmat varm.

Kassen ska kunna återanvändas ett par gånger innan den kan lämnas i den vanliga pappersåtervinningen.

Karl Fallgren berättar att han också vill sälja kassar till biståndsorganisationer i exempelvis Afrika för att undvika att mat förstörs i värmen.

Ifoodbag

Gör: Papperskasse med kylfunktion.

Ort: Stockholm.

Startår: 2013.

Anställda: 2.

Med på Ny Tekniks 33 lista 2015 som ett av landets mest lovande unga teknikbolag.

Sök till hetaste listan!

Marie Alpman

Mer om: Ifoodbag

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt