Här är 33-listebolagets hemliga smartklocka

2017-01-27 09:42  
Apex, en av fyra modeller av smarta klockor från Anima. Foto: Anima

I går presenterades den smarta klockan Kronaby, byggd av Malmöbolaget Anima som leds av fyra tidigare Sony-chefer.

Arbetet med att ta fram den nya svenska klockan Kronaby har pågått i 18 månader, och har varit präglat av stort hemlighetsmakeri.

Bolaget bakom heter Anima, och grundades av Sarandis Kalogeropulos, Fredrik Rosén, Pål Borge och Thomas Sandelius under 2015. Alla fyra har tidigare haft höga positioner inom den del av Sony som utvecklar tillbehör till mobiltelefoner och just smarta klockor. Målet under utvecklingen av Kronaby har varit att förena klassisk, elegant design med smarta funktioner som finns på moderna klockor.

På torsdagskvällen presenterades frukten av Animas 18 månader långa arbete. Kronaby är en analog klocka som släpps i fyra modeller och kommer i sammanlagt 24 olika utföranden.

Läs mer:

Läs mer: Avhoppare från Sony bygger smartklocka

Klockans smarta funktioner är kopplade till kronan och två andra knappar som är placerade till höger och vänster om den. Kronaby kan koppla upp sig till Android- och Ios-enheter via Bluetooth low energy och med en särskild app går det sedan att koppla vissa smarta funktioner till klockans olika knappar. Det går till exempel att ställa in så att kameran på din mobil tar bilder automatisk genom att du trycker på en av knapparna, eller att din gps-position sparas med ett knapptryck.

– Kronaby är först och främst en klassisk genuin klocka, men tillsammans med vår smarta teknik har vi tagit fram en klocka som gör mycket mer än visar tiden och är ett vackert smycke”, säger Sarandis Kalogeropulos, en av fyra grundare till Kronaby.

Kronaby-klockorna kostar mellan 3 490 kronor och 5 990 kronor. Uren, som uppges ha en batteritid på två år, kommer att släppas i Europa under mars och april.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt