Gynius nätta mikroskop räddar liv

2015-05-22 16:56  
Elisabeth Wikström Shemer på Gynius med sitt krympta mikroskop. Foto: Jesper Cronsioe

33-LISTAN. Ett svenskt mikroskop i fickformat upptäcker livmoderhalscancer i 30 länder. Innovationen kan rädda många kvinnoliv, särskilt i fattiga länder där dagens instrument är för dyra.

Oskyldiga cellförändringar eller livmoderhalscancer? I dag använder läkaren ett stort och dyrt mikroskop för att ställa diagnos. Elisabeth Wikström Shemer, uppfinnare och gynekolog, har lyckats sänka priset och krympa ner tekniken till fickformat. Diagnosen blir lika säker ändå tack vare avancerad optik och starka lysdioder.

Med hjälp av en adapter kan man dessutom ansluta en mobiltelefon och ta bilder genom optiken. Bilderna integreras direkt i en säker patientjournal-app och kan bedömas av en läkare på distans.

I slutet av 2013 lanserade Gynius sitt första nätta mikroskop. I dag säljs det i drygt 30 länder. Rika såväl som fattiga.

- Instrumentet fungerar lika bra på gynkliniker i Stockholm som på landsbygden i Indien, säger Elisabeth Wikström Shemer.

Hon berättar att tekniken kan rädda livet på många kvinnor i utvecklingsländer som annars skulle dö i livmoderhalscancer. Tidigare har de inte fått någon undersökning för att apparaterna är för dyra. Gynius mikroskop drivs dessutom av ett vanligt mobiltelefonbatteri, och kan användas i områden där elförsörjningen saknas eller är bristfällig.

Samtidigt växer marknaden i många höginkomstländer. I dag brukar kvinnor screenas för livmoderhalscancer med hjälp av gynekologiska cellprover. Om ett prov visar cellförändringar kallas kvinnan till undersökning med mikroskop. Men många länder byter ut cellproverna med ett test för HPV, humant papillom virus. Alla kvinnor som visar sig ha HPV kallas då till kontroll. Och eftersom HPV är vanligare än cellförändringar så krävs det då fler undersökningar med mikroskop.

Gynius

Gör: Nätt mikroskop hittar livmoderhalscancer.

Ort: Stockholm.

Startår: 2009.

Anställda: 9.

Omsättning 2014: 4 Mkr.

Riskkapital: 0.

Huvudägare: Grundarna.

Charlotta von Schultz

Mer om: Gynius 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt