Gavagai: Lär sig ett språk på några timmar

2013-04-16 18:15  

Ett självlärande system som tillägnar sig ett nytt språk på några timmar. Det är ett exempel på potentialen i Gavagais teknik, men utmaningen är att hitta rätt väg till marknaden.

Att i realtid veta vad det pratas om på internet, vem som pratar, vad de tycker och vilken personlighet de har. Och att identifiera vem som skrivit och skapa nya texter som samma individ kunde ha skrivit. På alla världens större språk.

Ungefär så beskriver Gavagai hur tekniken kan användas.

– Det finns många områden vi skulle kunna satsa på. Det är ett embryo till något som skulle kunna bli ett konglomerat av olika affärsområden. Ungefär som att uppfinna elmotorn. Vi är det nya General Electrics. Vi har den potentialen, säger Fredrik Espinoza, teknikchef på Gavagai.

Tekniken som kallas Ethersource bygger på många års forskning kring språk och stora dynamiska dataflöden vid bland annat Sics, Swedish Institute of Computer Science, där Gavagais medgrundare Magnus Sahlgren och Jussi Karlgren tidigare arbetat.

Andra företag som satsar på liknande teknik är it-jättar som Google, Microsoft och IBM. Men Gavagai anser sig ha ett övertag.

– Liksom de andra arbetar vi med maskininlärning och statistiska modeller, men vi har en språkvetenskapligt väl motiverad modell, säger Magnus Sahlgren och påpekar att han och Jussi Karlgren doktorerat i datorlingvistik.

– Vårt stora problem är att tekniken är väldigt generell, samtidigt som vi måste ut på marknaden och göra pro­dukter som är gångbara, tillägger han.

Gavagai rullar nu ut två produkter, en som kallas Sentiment och mäter attityder till någonting i olika flöden på nätet, samt en som kallas Topic Tracker och ger besked om vad som skrivs kring något.

– Valet var uppenbart. Det är vad alla andra gör, säger Magnus Sahlgren.

Han förklarar samtidigt att Gavagais teknik ger mer innehållsrika svar än konkurrenterna, till exempel genom att inte behöva utgå från vissa attityder utan mäta det som faktiskt dyker upp.

– Det vi får höra från kunder som känner till området är ”du anar inte hur mycket bättre det här är än det vi har”, säger Magnus Sahlgren.

Att tekniken dessutom redan använts för att identifiera vem som skrivit en viss text i ett uppmärksammat rättsfall och att Gavagai en dag tror sig kunna få döda författare att skriva igen, ger en fingervisning om framtida utvecklingsspår. Och det tycks ha lockat investmentbolaget Industrivärden som satsat i bolaget.

– Vi har aldrig letat pengar. De hittade oss, säger Magnus Sahlgren.

Gavagai

Gör: Självlärande språkteknik.

Ort: Stockholm.

Startår: 2007.

Anställda: 7.

Omsättning 2012: 1 mkr.

Riskkapital: 10 mkr.

Huvudägare: Grundare, Sics, Nordinvest.

Mats Lewan

Mer om: Gavagai 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt