”Företagen på listan är en utvald skara”

2017-01-13 13:45  
Kalle Wiklund är reporter på Ny Teknik Foto: Jörgen Appelgren

Den 20 januari är sista chansen att nominera till Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan, som väljer ut Sveriges mest lovande unga teknikbolag. Här berättar reportern Kalle Wiklund vad som krävs för att hamna på listan.

Nominera till 33-listan här!

Går det att se några trender bland de nominerade i år hittills?

– Nomineringarna speglar de stora trenderna som råder i teknikvärlden. Många bolag sysslar med lösningar kring artificiell intelligens, maskininlärning och big data. En sak som är unik med 33-listan är att där finns hela spannet från konsumenttjänster till företag som tar fram lösningar för industrin. Det är en stor bredd, säger Kalle Wiklund, reporter på Ny Teknik och 33-listegeneral.

Finns det nominerade från något helt nytt teknikområde, som inte har varit aktuellt tidigare på listan?

– Nej, men jag ser att ai-närvaron verkligen har stärkts sedan tidigare år. En annan sak är att vi ser fler och fler forskningsprojekt som man vill kommersialisera, tjänster och produkter som har tagits fram i forskningsvärlden.

Vad krävs för att kvala in på 33-listan?

– Företaget ska ha en tjänst eller en produkt som är baserad på en egen innovation. Företaget får inte vara mer än sju år gammalt, och ska alltså ha startat tidigast 2010, ska inte vara listat på någon handelsplats och får vara med på listan max tre gånger.

Läs fler nyheter om 33-listans heta teknikföretag här!

Vad är det för poäng för företagen att vara med på 33-listan?

– Listan har varit bra på att hitta embryon till företag som sedan blir stora framgångar, som Spotify, Mojang och Izettle. En listplacering ger en stor trovärdighet, och företagen på listan är med i en utvald skara som investerare har koll på. För de tolv bolag som är med på regionfinalerna i Linköping, Umeå, Malmö och Göteborg är det en chans att pitcha sin idé inför en jury, och det är en jättebra erfarenhet, det blir ett slags coachning.

Har du något råd till dem som funderar på att nominera ett företag?

– Det är bra att ge en så detaljerad bild som möjligt av företaget i ansökan. Det är aldrig fel heller att berätta vad drivkraften är, passionen.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL