Excillum: KTH-forskare fixar snabbare och bättre röntgen

2013-04-16 18:15  

Säg röntgen och de flesta tänker på senaste besöket hos tand­läkaren. För Björn Hansson och hans nio kollegor på KTH-avknoppningen Excillum är området betydligt större än så.

Deras röntgenkälla används redan på labb runtom i världen för att till exempel undersöka hur kemiska ämnen är uppbyggda. Snart kan tekniken också finnas i industrin för att upptäcka allt från sprickor i flygplanskomponenter till defekter i mikroelektronik.

– Överallt vill man spara vikt och konstruera med mindre marginaler. Därmed blir det också viktigare att upptäcka alla defekter, säger Björn Hansson.

Bakom den nya röntgentekniken står KTH-forskarna Hans Hertz och Oscar Hemberg. Genom att ersätta den traditionella anoden med en snabb stråle av flytande metall så blir röntgenstrålningen mycket mer intensiv. Resultatet blir skarpare bilder eller att bilderna kan tas mycket snabbare.

Enligt Björn Hansson är det ett viktigt teknikframsteg i en bransch där röntgenrören under lång tid sett nästan likadana ut.

På sikt vill Excillum utvidga sin marknad och även komma in på sjukhusen. Det kräver dock mer forskning och utveckling.

Excillum

Gör: Bättre röntgen.

Ort: Stockholm.

Startår: 2007.

Anställda: 10.

Omsättning 2012: 14 mkr.

Riskkapital: 28 mkr.

Huvudägare: Grundarna, Christian W Jansson, Paul Frankenius.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt