”Ett av de bättre ställena att få höra vassa pitchar på”

2017-04-06 10:45  

33-LISTAN. En startup-professor, en vetenskapskomiker, 33 superheta teknikbolag och hundratals besökare fanns på plats när årets 33-listanvinnare korades.

Komikern Jesper Rönndahl höll i programmet när den tionde 33-listan på tisdagskvällen presenterades på Münchenbryggeriet i Stockholm.  Ny Teknik och Affärsvärlden stod som värdar och företräddes av de båda chefredaktörerna Kalle Anrell och Erik Wahlin.

Flera hundra besökare fanns på plats för att inspireras, imponeras samt hitta investeringsmöjligheter. Anders Hultgren och Mats Tyrén från Allocation bland annat ute efter det sistnämnda.

– Jag hoppas hitta något att sätta fingret på, sa Mats Tyrén.

Monika Wassén från Wassén och Company samt Frida Roberts från Söderhavet konstaterade att deras mest regelbundna möten faktiskt äger rum just på 33-listangalan varje år. Förutom varandras sällskap var de båda ute efter att lära sig mer om vilka startup-bolag som är heta just nu.

– Det här är också ett av de bättre ställena att få höra vassa pitchar på, sa Monika Wassén som jobbar med kommunikation.

Läs mer:

Läs mer: 33 nya vinnare tar plats på historiska listan

Patentkonsultetn Camilla Lidén från Brann fanns på plats tillsammans med Kristoffer Billqvist från High minds och Lotta Démoulin från Zacco.

– Det är första gången jag är här. Jag har hört mycket gott om tillställningen och är för att spana på vad som är ett och nytt, sa Camilla Lidén.

Konfrenciern Jesper Rönndahl passade på att lansera ett par egna produktidéer. En av dem var så kallad sprayskinka: en kombination av en 3d-skrivare och konservteknik. En sprayburk försedd med fyra tuber innehållande brosk, kött, fett och basturök gjorde det möjligt att helt enkelt spraya ut sin skinkbit på mackan.

– Problemet är bara hur jag ska få den att funka, sa han och hoppades på hjälp från den på området ovanligt kompetenta publiken.

Handelshögskolans startup-professor Robin Teigland gav sina bästa tips till entreprenören om hur man lär sig att upptäcka kundens behov i stället för att bara fokusera på tekniken och om hur man bygger nätverk, bland annat.

– Bygg dina relationer innan du vet vad du behöver dem till, tipsade hon.

Läs mer:

Läs mer: Manomotions vr-mus tog hem publikpriset

Näringsdepartementets startup-ansvariga sedan ett år tillbaka, Marie Wall, gav från scen en lätt känga till storbolagen och påpekade att de måste lära sig att jobba mer med startup-bolag.

– I USA har startups blivit det nya R&D, sa hon.

Stor-investeraren Randy Williams från USA fanns också på plats och gav tips kring hur man lockar pengar till sitt startup-bolag. Samt ombads av upphovsmannen att kommentera idén med sprayskinka.

– Well, we love the dreamers, blev hans svar.

Johan Kristensson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt