Epishine: Organiska solceller ska ge hemmaprylar el

2017-04-04 19:00  
Mattias Josephson, vd Epishine. Foto: Kalle Wiklund

Epishine är ett av de yngsta bolagen på årets 33-lista. Men deras teknik för organiska solceller har stor potential.

Epishine är produkten av mångårig forskning om organiska solceller. Grundtekniken står bland andra professor Olle Inganäs för, och förra sommaren var det dags att bolagisera resultaten.

Läs mer: Hela 33-listan

– På papperet har tekniken verkat lovande länge, och nu har vi lyckats kommersialisera det, säger Mattias Josephson, vd för Epishine.

Bolaget tittar på två tänkbara första tillämpningar för tekniken: solpaneler för den afrikanska marknaden och millimetertunna, böjliga och formbara solceller för strömförsörjning av internet of things-prylar.

– Inomhus, där ljuset ser annorlunda ut än utomhus, är vi redan nu bättre än kisel samtidigt som vi är väldigt tidiga i vårt optimeringsarbete. Det är en bra tajming nu när internet of things tar fart, säger Mattias Josephson.

– Framtidens energikällor måste vara skalbara, billiga och oberoende av ändliga resurser. Dessutom bör de giftfria, kunna återvinnas och kunna tillverkas med lågt klimatavtryck. Vår innovation är stark på samtliga punkter.

I den fortsatta utvecklingen ligger bland annat att automatisera hela produktionen. I dagsläget sker det sista steget manuellt.

Epishine

Gör: Organiska solceller.

Ort: Linköping.

Startår: 2016.

Anställda: 7.

Omsättning 2016: 0.

Riskkapital: 0.

Huvudägare: Grundarna.

Anders Thoresson

Mer om: 33-listan Solcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt