Energibolag jagar plats på 33-listan i Göteborg

2014-03-05 12:35  
Viktor Börjesson Foto: Revibe Energy

33-LISTAN. Analys av kunddata, program för fordonselektronik eller vibrationer som omvandlas till elektrisk energi? I kväll tävlar tre unga teknikföretag om en plats på 33-listan i Göteborgs regionala final.

Nu avgörs finalerna i 33-listan 2014, Ny Tekniks och Affärsvärldens årliga lista över Sveriges hetaste unga teknikbolag. I kväll, onsdag 5 mars, tävlar tre Göteborgsföretag framför publiken i Gothia Towers.

Kombattanterna ska göra varsin så kallad ”elevator-pitch”, en slagkraftig snabbpresentation som driftiga entreprenörer ska kunna bränna av om de hamnar i samma hiss som en potentiell investerare. Därefter grillas de av en jury som är väl påläst på redaktionernas research av bolagen. Efter en överläggning koras segraren som går rakt in på årets 33-lista.

Yngst bland de tävlande i Göteborg är Revibe Energy, som grundades så sent som i fjol. Företaget utvecklar en produkt som förvandlar vibrationer till elektrisk energi.

Än befinner sig företaget i ett tidigt skede och producerar nu sin andra prototypserie som ska levereras till en kund i mars. Medgrundaren Viktor Börjesson har pitchat förr, men tränar extra inför finalen.

– En pitch ska ha känsla och passion, så jag har stödord. Sedan gäller det att hålla tidsgränsen också, säger han.

De andra medtävlarna är Arc Core, som grundades 2009, och Tajitsu Industries, som grundades 2011. Arc Core utvecklar programvara med öppen källkod för fordonselektronik. Tajitsu använder artificiell intelligens för att analysera stora mängder kunddata.

På nyteknik.se kan läsarna vid åttatiden i kväll se vilket bolag som tar hem platsen på listan. Men de två bolag som inte vinner har fort­farande en chans i konkurrens med de övriga 200 nominerade bolagen.

Gothia Towers är platsen för kvällens regionala final. Adam Ihse/TT

Se vinnaren i Lund på nyteknik.se

  • På tisdagskvällen avgjordes 33-listans första regionala final i Lund. Vinnaren hittar du på nyteknik.se.
  • De tävlande var: 1. Mapillary, en tjänst baserad på crowdsourcing som konkurrerar med Google Streetview. 2. Avidicare, energisnål ­renrumsteknik för operationssalar. 3. Pingpal, teknik som tillför kommunikation och positionering till appar.
  • Nästa vecka arrangeras ­finaler i Uppsala och Lin­köping.
  • Den fullständiga listan ­presenteras 1 april under en stor ­final på München-bryggeriet i Stockholm.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt