Disruptive Materials: Rivstart för nytt rekord-material

2014-04-01 18:00  

Disruptive Materials fick rivstarten som andra bara drömmer om. För ett år sedan var företaget inte ens grundat. I dag är produktionen i gång och tio kunder utvärderar rekordmaterialet Upsalite.

Det hela började i mitten av juli i fjol när en grupp forskare vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala presenterade en upptäckt som hade gjorts av en slump: ett extremt poröst material av magnesiumkarbonat, MgCO3. Materialet har porer mindre än 10 nanometer i diameter, och ett enda gram av materialet har en yta på 800 kvadratmeter. Nytt världsrekord och stor uppståndelse.

– Vi har sammanlagt fått in över 1 500 kundförfrågningar från hela världen, och de fortsätter att strömma in, säger företagets vd Mattias Karls.

Han berättar att materialets egenskaper kan revolutionera flera olika industrier. Exempelvis för att suga upp fukt eller för att transportera ut läkemedel i kroppen.

Nu utvärderas materialet av tio kunder, däribland jättar inom elektronik, läkemedel och kemi. Målet är att starta ytterligare tio kundprojekt i år.

Under hösten har företaget skalat upp produktionen i flera steg, bland annat i Litauen.

– Det räcker för dagens behov, och vi ser inga svårigheter med att skala upp produktionen framöver, säger Mattias Karls.

Disruptive Materials säkrade en plats på 33-listan då de vann den regionala finalen i Uppsala i mitten av mars. Materialbolaget är yngst på årets lista, men det finns flera erfarna entreprenörer i ledningen. Mattias Karls har tidigare varit vd på utvecklingsbolaget ANS, Applied Nano Surfaces, som tog sig in på den första 33-listan år 2008. Medgrundaren Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala, har startat en rad företag tidigare.

Disruptive Materials

Gör: Material med rekordstor ytarea.

Ort: Uppsala.

Startår: 2013.

Anställda: 1.

Omsättning 2013: 0,1 mkr.

Riskkapital: 0,15 mkr.

Huvudägare: Grundarna.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt