Deras butikskamera ser hur gammal du är

2016-10-28 06:00  

33-LISTAN. Ny Teknik gör nästa stopp i sin turné till några av Sveriges mest spännande unga teknikföretag. Den här gången: Tre heta företag i Malmö!

I Malmö finns en frodig mylla där det vuxit fram en mängd intressanta bolag och stark startup-scen de senaste åren. Första stoppet för Ny Teknik blir The Ground, en gammal byggnad som på initiativ av Tat-grundarna Hampus Jakobsson och Karl-Anders Johansson gjorts om till en hubb på tre våningar för unga företag.

Här finns Modcam, som har skapat en teknik där en modul med kamerasensor arbetar tillsammans med en egenutvecklad programvara som gör det möjligt med en avancerad bildanalys på kort tid.

Sensormodulen kan sedan användas av detaljhandlare för att mäta hur många kunder som kommer in i deras butik, till exempel.

Bolaget grundades 2013 av Bogdan Tudosoiu, Jan Erik Solem, Tord Wingren och Karl-Anders Johansson. I dag har företaget tolv anställda och har tillverkat 3 000 kameramoduler.

– Jag kommer från radiovärlden och har en bakgrund hos Ericsson och Sony Ericsson. Vårt system bygger på edge computing, som innebär att datan samlas och behandlas på själva enheten, och sedan skickas metadatan till våra servrar. På så sätt sparar vi bandbredd och kan snabba på analysen, säger Bogdan Tudosoiu, teknikchef på Modcam.

Sensormodulen är inte större än en brandvarnare och placeras vanligtvis på tre meters höjd i lokalerna. De första testexemplaren tillverkades i mars 2014. I dag finns Modcams system i åtta länder och används av runt tio kunder i USA och Europa, framför allt inom detaljhandeln och facility management.

– Kunderna kan ta del av datan i ett molnbaserat gränssnitt. Där kan de exempelvis se värmekartor som visar vilka delar av butiksytan som det är mest folk på. Analyserna är så pass detaljerade att det går att se vilket åldersspann kunderna tillhör – och vilket kön de har. Men eftersom vår enhet bara skickar metadata och aldrig fullständiga videofiler går det inte att spåra personerna.

I november förra året gick Peter Carlsson, tidigare logistikchef på Tesla, in som delägare i bolaget. Han är en distributionsguru och har jobbat med mobila processorer på Sony Ericsson, NXP och Tesla.

– Vår enhet är byggd med mobilchipet, så hans kompetens är högt värderad när det gäller kvalitetssäkring och distributionskedjor.

Tidigare i höstas stod det klart att bolaget tar in 15 miljoner i en nyemission.

– Vi behöver expandera, producera fler enheter, och ska dessutom i början av nästa år ta ett beslut om vi ska storsatsa i USA eller inte, säger Bogdan Tudosoiu.

Läs fler artiklar om 33-listan här!

Märker om du lyft en vara

På startup-hubben Minc, belägen i Västra hamnen i Malmö, finns bolaget Batmetrics som också gör butiksanalyser, men med en helt annan metod. Bolaget, som grundades i juli 2015 och i dag har ett fem personer starkt team, har skapat ett verktyg som kan mäta hur kunderna interagerar med varorna i fysiska butiker.

För att lyckas med det använder Batmetrics en egen programvara och sensorer i form av rfid-taggar som placeras på varorna. Bolaget har tidigare genomfört två mindre test av tekniken, och i dagarna påbörjas ett mer omfattande test i köpcentret Triangeln, där runt 1 000 taggar ska placeras ut i en klädbutik.

– Målet är att kunna efterlikna vad Google Analytics gör för hemsidor, och exempelvis mäta om en konsument lyft upp en produkt och ställt tillbaka. På så sätt får våra användare data som visar vilka produkter som är mest populära på en yta, samt hur många minuter en kund i snitt behöver hålla i en vara för att det ska resultera i köp, säger Thomas Droben, vd på och grundare av Batmetrics.

Han har en bakgrund inom konceptutveckling och butiksdesign. Tanken med Batmetrics är att hitta en brygga mellan e-handeln och fysiska handeln.

– Allt mer handlar om data i dag. Vi har tagit fram både hårdvaran och mjukvaran, och alla i företaget kan få egen inloggning. Det innebär att personalen kan se datan för sin egen butik, regionansvarig för alla butiker i regionen och landschefen för alla affärer i hela Sverige – ner på produktnivå.

Testet på Triangeln ska pågå i tre månader. Bolaget har också lämnat in en patentansökan för en ny teknik som ska öka tillförlitligheten genom att kombinera pixeligenkänning från kameror med rfid-sensorerna.

– Intresset är stort för vår teknik i USA och Europa, men vi kommer att fokusera på Norden de två första åren, säger Thomas Droben.

Nominera till 33-listan 2017 här!

Smart klocka för seniorer

På samma våning på Minc finns också Next Step Dynamics, ett färskt hårdvarubolag som utvecklat en smart klocka för målgruppen seniorer. I klockan finns ett gäng sensorer som samlar in information om användarnas balans, styrka och sömn.

– 2012 förlorade jag min gudfar i en fallolycka. Min medgrundare Nooria Dariab har också en tragisk erfarenhet av fallskador i familjen. Vi vill göra något åt det, berättar Karthik Srinivasan, vd för Next Step Dynamics.

Efter big data-analyser av sensorinformationen görs beräkningar av riskprofiler för sannolikheten att falla bland användarna baserat på etablerade fallrisk-tester.

– Vi pilottestar just nu klockan bland boende hos Tre Stiftelser i Göteborg. Vi kommer bland annat att titta på hur manuella tester för fallrisk står i samband med klockans mätvärden.

Om allt går som Karthik Srinivasan tror kommer bolaget att lansera sin klocka under andra halvåret 2017. Affärsmodellen är helt molnbaserad, där exempelvis äldreboenden kan betala per användare.

– Vi för också en diskussion med Tieto om att koppla lösningen till deras öppna e-hälsoplattform. Den totala samhällskostnaden för fallskador uppgår till 24 miljarder kronor per år. Med hjälp av vår teknik kan man minska kostnaderna – och minska antalet fall.

Kraven på bolagen på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista

För att kunna vara med på 33-listan krävs att företaget:

Är baserat på en innovation.

Är max sju år, det vill säga startat 2010 eller senare.

Ej är noterat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Vill du nominera ett företag? Gå in på: nyteknik.se/startup/ 33-listan/nominera

Datumen att hålla koll på för 33-listan 2017

Turné 2017

Linköping 7 februari.

Umeå 8 februari.

Göteborg 14 mars.

Malmö 15 mars.

Final

Stockholm 4 april.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt