De tar vr-tekniken till självkörande bilar

2017-06-19 14:05  

Unga vr-företaget Univrses från Stockholm har skrivit avtal med Zenuity, Volvo Cars och Autolivs bolag för självkörande fordon.

(Artikeln har uppdaterats)

Förra året var Univrses ett av företagen på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-listan, som samlar Sveriges hetaste unga teknikbolag.

Nu tar företaget ett stort kliv i och med ett samarbetsavtal med Zenuity. Det är Volvo Cars och Autolivs nystartade gemensamma bolag för att utveckla teknik för självkörande fordon. Univrses ska bidra med sin teknik inom datorseende och artificiell intelligens, som gör det möjligt med noggrann positionering inom virtuell verklighet och ar, förstärkt verklighet.

- Vi får inte säga exakt vad vi har för arbetsuppgifter för Zenuity, mer än att det handlar om mjukvara för självkörande bilar, som bygger på artificiell intellligens och datorseende. Men större delen av teamet arbetar med det här nu, säger Ricky Helgesson, vd Univrses.

När Univrses var med på 33-listan låg fokus på vr-tekniken. Företaget löser problem inom mobil virtuell verklighet med att positionera användare. Genom att kombinerar information från sensorerna i vr-headset, som kamera, accelerometer och gyro kan programvaran positionera, identifiera och beräkna rörelsemönster för människor och föremål.

- Att tracka hur en människa rör sig och hur en bil rör sig är samma typ av problem, säger han.

Läs mer:

Läs mer: Sätter stopp för illamående i vr

Avtalet innebär att Univrses kan växa och måste nyanställa. Det förs också diskussioner med företag i andra branscher, som byggbranschen, transportföretag, robotikföretag och bolag som utvecklar drönare, meddelar Univrses.

Vad betyder avtalet för er?

- Det är jättevärdefullt på många sätt. Det är ett bevis på den kompetens vi sitter på, och hjälper oss när vi ska rekrytera. Det ger oss en bra ekonomisk stabilitet, och är fantastiskt roligt för de anställda. De gillar problem, och här finns många problem att lösa, säger Ricky Helgesson.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Anna Orring

Mer om: 33-listan VR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt