De gör affär av fuktproblem

2016-04-12 19:00  

Fukt i luften kan leda till rost, mögel och andra problem. Uppsalabolaget Airwatergreen avlägsnar fukten på ett nytt sätt som spar energi. En av kunderna är Svenska kyrkan.

Många kyrkor på landsbygden används sällan eller aldrig, ändå värms de upp för att undvika fuktproblem. Med Airwatergreens avfuktare kan värmen stängas av. Maskinen tar hand om fukten på ett nytt sätt som är energieffektivt både vid höga och låga temperaturer där det tidigare varit svårt.

– En genomsnittlig kyrka som drar ner temperaturen med 10 grader tjänar ungefär 2 500 kronor per månad i minskade uppvärmningskostnader, säger Jonas Wamstad, en av företagets två grundare och vd.

Det patenterade tekniken bygger på att fukten först absorberas och sedan kondenseras med hjälp av värme så att den kan pumpas ut som vatten.

Hittills har Airwatergreen sålt omkring 100 avfuktare till kyrkan. Under det senaste året har försäljningen skjutit fart inom två nya områden.

Ett är fjärrvärme. I kopplingspunkterna för fjärrvärmenätet under marken är det både varmt och fuktigt, vilket leder till att rör och ventiler rostar och isolering faller av.

– Vår teknik är den enda som kan kondensera i dessa höga temperaturer, eftersom vi använder värme, inte kyla, för att kondensera fukten, säger Jonas Wamstad.

Även vatten- och avloppsverk har fått upp ögonen för Airwatergreen. Precis som kyrkorna kan pumpstationerna stänga av uppvärmningen och ändå få bukt med fukten. För avloppsstationerna säljer företaget också en ny produkt för att få bort lukt.

Airwatergreen

Gör: Effektiv avfuktning.

Ort: Uppsala.

Startår: 2009.

Anställda: 7.

Omsättning 2015: 3 Mkr.

Riskkapital: 12,75 Mkr.

Huvudägare: Grundare, privata investerare.

Marie Alpman

Mer om: 33-listan Fukt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt