Cool matkasse från Ifoodbag ersätter kylbil

2015-04-24 10:31  
Karl Fallgren drev tre livsmedelsbutiker innan han tog dubbla civilingenjörsexamina och en civilekonomexamen. Nu vill han revolutionera transporten av kyl- och färskvaror. Foto: Jörgen Appelgren

33-LISTAN. Papperskassen som fungerar som kyl och frys är redo för lansering efter sex års utvecklingsarbete. En rad livsmedelskedjor har gjort förbeställningar.

- Vår papperskasse håller kyl- och frysvarorna kalla i upp till 24 timmar, säger Karl Fallgren, vd och grundare till KTH-avknoppningen Ifoodbag.

Löftet låter nästan för bra för att vara sant. Särskilt som kassen kan komposteras och kostar ungefär lika mycket att tillverka som en vanlig papperskasse. Tekniken, som utvecklats i samarbete med forskningsinstitutet Innventia, är hemlig. Innan patentansökningarna är godkända avslöjar Karl Fallgren bara att kassen bygger på tre innovationer: ett nytt kompositmaterial som främst består av papper, ett system som håller kylan samt en ny typ av förslutning.

Ny Teknik får inte se kassen. Men flera svenska livsmedelskedjor har gjort tester under fjolåret. Vi ringer upp Måns Danielson, vd på Mat.se, som bekräftar att tekniken fungerar.

- Helt fantastiskt. Den här kassen kan göra det möjligt för oss att transportera matvaror på ett helt nytt sätt, säger han.

Mat.se använder idag specialbyggda frysboxar samt kyl- och frysbilar för att säkra en obruten kylkedja. Att i stället köra ut mat i papperskassar med vanliga bilar skulle vara betydligt smidigare och billigare.

I år ska en handfull online-butiker starta pilottester i stor skala med 1000-tals kunder. Därefter är Ifoodbag redo för lansering på den nordiska marknaden. Karl Fallgren räknar kallt med en rivstart på försäljningen -företaget har redan kundorder på flera miljoner kronor. Om något år hoppas han nå ut till globala detaljhandelsföretag, och nästa steg är att börja sälja kassarna ute i vanliga livsmedelsbutiker.

Men målet är inte enbart att göra mattransporter smidigare och billigare. Kylkassarna kan även minska matsvinnet. Att färskvaror går till spillo är ett stort problem, särskilt i fattiga länder i varmt klimat som exempelvis i Afrika.

- Med vår kylfunktion kan tonvis med mat räddas och miljontals människor ökar sina chanser i livet, säger Karl Fallgren.

Ifoodbag

Gör: Papperskasse med kylfunktion.

Ort: Täby.

Startår: 2013.

Anställda: 1.

Omsättning 2014: 25 000 kronor.

Riskkapital: 3,9 Mkr.

Huvudägare: Grundaren, partners.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt