Combain positionerar prylarna

2015-06-23 17:00  

33-LISTAN. Att positionera prylar med gps fungerar bra, men det drar ström och kostar pengar. Dessutom fungerar det inte inomhus. Combain Mobile har ett alternativ.

När "Internet of Things" tar fart och massor med uppkopplade prylar ska positioneras världen över tror Combain Mobile att det behövs ett alternativ till gps-positionering. Gps-moduler kostar pengar och drar ström, och de fungerar bara utomhus.

Alternativet är att positionera apparaterna utifrån deras läge i förhållande till mobilbasstationer, och för att göra det har Combain Mobile samlat ihop världens kanske största databas över basstationernas så kallade cell-id och deras placering.

- En kund har kylskåp i Afrika som rapporterar hur kompressorn har gått och hur många gånger dörren har öppnats. Informationen skickas tillsammans med data om cell-id, och vi kontrollerar att kylskåpet inte flyttats. I Afrika kan de ofta försvinna, berättar Björn Lindquist, medgrundare och vd för Combain Mobile.

I databasen finns 54 miljoner cell-id vilket enligt Björn Lindquist gör den till den största i världen. Dessutom finns 500 miljoner wifi-nät i databasen.

Närmaste konkurrent är amerikanska Skyhook, nyligen uppköpt av Trueposition. Enligt Björn Lindquist är Skyhoook större på wifi-nät, men samlar också in data på ett annorlunda sätt, genom att köra runt med egna fordon.

Combain Mobile grundar sig i stället på insamling av användare världen över, vilket ger en större bredd på insamlade data.

Combain Mobile

Gör: Billig positionering av prylar med databas över mobilbasstationer.

Ort: Lund.

Startår: 2009.

Anställda: 8.

Omsättning 2014: 5 Mkr.

Riskkapital: 0.

Huvudägare: Grundare.

Mats Lewan

Mer om: Combain 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt