Coala: Monitor gör hjärtat digitalt

2017-04-04 19:00  
Hjärtat slår – Coala analyserar. Vd Philip Siberg demonstrerar den svenska medicintekniska innovationen som hjälper användare att ha koll på hjärtslag och hjärtljud. Foto: Jörgen Appelgren

I Sverige har ett par hundra personer tecknat sig för att övervaka sitt hjärta med innovationen Coala. Nu förbereds lansering globalt.

Hur mår mitt hjärta? Personer som av någon anledning oroar sig för svaret på den frågan är målgruppen för Coala Life. I vintras lanserade företaget i samarbete med ett apoteksbolag sin hjärtmonitor för privatpersoner.

– Vi har haft en bra kundtillströmning, och har sålt hundratals abonnemang. Nu under våren lanserar vi mot vården med en modell där läkare kan låna ut Coala till patienter under en begränsad tid, säger Philip Siberg, vd.

Monitorn registrerar bröst- och tum-ekg, hjärtslag och hjärtljud, och analyserar dem i ett molnbaserat system. Resultatet skickas till användarens mobil och kan visa om det finns risk för till exempel förmaksflimmer och andra arytmier. Användare med premiumabonnemang kan också ringa en upplysning bemannad med hjärtsjuksköterskor, som har tillgång till användarens monitor.

Läs mer: Hela 33-listan

–  Vi har ett antal användare där vi har hittat symptom som har dirigerats vidare till vården, och användare som inte har behövt åka in i onödan.

Företaget startades av en grupp läkare, ingenjörer och personer med it-bakgrund. Kapital har hämtats från en grupp svenska investerare. Nu planeras för lansering utomlands, och företaget väntar på ett godkännande av FDA, USA:s läkemedelsmyndighet.

–  Vi tänker oss en aggressiv, global strategi. För att klara det behöver vi hitta partners och det finns bra intresse från utlandet, både från aktörer inom vården och från industrin, säger Philip Siberg.

Coala Life

Gör: Digitala medicintekniska system som analyserar hjärtat.

Ort: Stockholm/Uppsala

Startår: 2013 (startår för kommersiell verksamhet, bolaget registrerat 2004)

Anställda: 7

Omsättning 2016: Cirka 100 000 kronor

Riskkapital: 70 miljoner kronor

Huvudägare: Investerargruppen 20 North Street, Larry Leksell, Anders Nyrén.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt