Cind: Mäter timmer med militär precision

2017-04-04 19:00  
Anders Nyberg, vd för Cind, och Johan Bäckvall, ansvarig för program- varuutveckling, vid företagets mätportal på Skärblacka i Norrköping. Foto: Henrik Witt

Från missilstyrning till timmerstockar. Purfärska Cind har hittat ett helt nytt användningsområde för avancerad 3d-kamerateknik från Saab.

Att mäta storleken på timmerstockar är i dag en manuell och kostsam process. Jönköpingsbolaget Cind erbjuder en lösning som kan automatisera och effektivisera det arbetet – och dessutom göra mätningarna mer exakta. Bolaget är ett resultat av en satsning hos Saab för att kommersialisera en avancerad 3d-kamerateknik som tidigare bland annat har använts som målsökare i missiler.

Läs mer: Hela 33-listan

Grundtekniken utvecklades för att snabbt kunna skanna av objekt som fanns framför missilen. Men Cind har gett den ett nytt användningsområde. Genom att placera flera kameror i en portal som en timmerlastbil kör igenom kan man mäta lassets volym. Det gör att skogsbolagen kan ha en operatör som fjärrövervakar mätningarna, i stället för att ha flera personer som utför det arbetet på plats.

Skogsindustrin har snabbt fått upp ögonen för Cinds teknik. 2016 installerade bolaget sitt första system i Falun Mora hos Trätåg, som ägs av Stora Enso och Billerud Korsnäs. I år ska företaget sätta upp sin mätutrustning på åtta andra produktionsanläggningar, bland an- nat i Skärblacka, Gruvö och Gävle.

– Hela svenska skogsindustrin är kollektivt överens om att den manuella mätningen behöver förändras. Vi rider lite på en förändringsvåg, säger Anders Nyberg, vd och medgrundare till Cind.

2018 siktar bolaget på att testa sin mätutrustning på den första anläggningen utanför Sverige. Men i framtiden tror Cind att tekniken kan brukas även i andra branscher.

– Tekniken kan användas till alla former av storleksmätningar och kontroller. Vi börjar med skogsindustrin, och nästa steg blir logistikbranschen.

Cind

Gör: Avancerad 3d-kamerateknik för storleks- och volymmätningar.

Ort: Jönköping.

Startår: 2016.

Anställda: 4.

Omsättning 2016: Inga uppgifter.

Finansiering: 10 miljoner kronor från bland Saab Ventures, italienska Microtec, Almi Invest och privata investerare.

Huvudägare: Saab Ventures, Almi Invest, Microtec och fem privatpersoner.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt