Cbot: Seende robot ska revolutionera byggsektorn

2017-04-04 19:00  
Cbot-grundare framför sin robot. Foto: Henrik Witt

Förbättrad arbetsmiljö, ökad produktivitet – och en möjlig lösning på arbetskraftsbristen. Cbot siktar på att skaka om byggbranschen med sin plattsättarrobot.

Golvläggning är slitsamt. Ett arbetslag transporterar i snitt 13 ton plattor per dag. Det ställer höga krav på personalen, vilket gör det svårt att rekrytera. Men i morgon kan arbetet ha tagits över av en plattsättarrobot, skapad av Linköpingsbolaget Cbot. Grundarna har mångårig erfarenhet av att utveckla autonoma robotsystem för bland annat tillverkningsindustrin.

– Golvläggning har pekats ut som det första området att kunna automatiseras inom bygg. När vi tittade på vad andra tidigare försök fallerat på, handlade det till stor del om våra expertområden – datorseende, maskinintelligens och beröringsfri mätteknik, säger Fredrik Viksten, medgrundare.

Cbot är flyttbar, kan plocka plattor från magasin och sedan placera ut dem med en arm. Systemet använder kameror, lasrar, lampor och algoritmer för att skanna av golvytan och justera placeringen av plattorna så att de läggs i godkänd nivå med varandra.

Läs mer: Hela 33-listan

Arbetet med att utveckla och testa roboten har pågått i flera år. Nu ska den snart sättas på prov. I april ska företaget Golvimporten, en samarbetspartner, använda roboten i en livsmedelsbutik i Karlstad.

– Det är en milstolpe för oss. I och med det kan vi visa upp att tekniken fungerar, och att kunderna är beredda att betala för att använda den, säger Robert Söderberg, medgrundare.

Lanseringen av roboten är planerad till i slutet av 2017.

 

Cbot

Gör: System för seende flyttbara robotar.

Startår: 2013.

Ort: Linköping.

Anställda: 8.

Omsättning 2016: Inga uppgifter.

Riskkapital: 3,2 Mkr från bland annat Almi Invest och Linköpings universitets investeringsgren.

Huvudägare: Bolagets fyra grundare.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt