Calejo vet vad pappersmassa kostar om två år

2015-06-22 16:49  
Carl Johard och Leonard Johard, grundare av Calejo Future Intelligence. Foto: Olof Axelsson

33-LISTAN. Med hjälp av artificiell intelligens kan Calejo Future Intelligence förutspå priset på pappersmassa två år fram i tiden med närmare 90 procents säkerhet. Nästa steg är andra råvaror. Och aktier.

- Medan övriga marknaden försöker förstå prisutvecklingen och sedan göra prognoser, utgår vi från prognoser som är väldigt träffsäkra, upp till 86 procent, och försöker sedan förklara varför marknaden går åt det hållet, förklarar Carl Johard, medgrundare till Calejo.

Hans son, Leonard Johard, är doktor i maskininlärning och har utvecklat tekniken utifrån ett delområde av artificiell intelligens som kallas neurala nätverk.

- Jag har jobbat med artificiell intelligens sedan jag var 17. Det är egentligen ganska likartade modeller hela tiden. Jag har gjort många misstag på vägen, men successivt har jag fått förståelse för vilka varianter som fungerar bra – en slags blandning mellan konst och vetenskap, säger Leonard Johard, som i dag är 31 år.

Initialt fokuserar Calejo på pappersmassa och fick SCA som första testkund 2009. Prognoserna sträcker sig från en till 30 månader, men är säkrast mellan 18 och 24 månader.

Framöver är siktet inställt på prognoser för andra råvarupriser och även för finansiella instrument. Tanken är också att Calejo ska kunna ta en aktiv position på marknaden.

Konkurrensen är begränsad. Enligt Leonard Johard arbetar andra aktörer, bland annat banker, med betydligt kortare horisont. Samtidigt är det ont om personer med tillräcklig detaljkunskap inom maskininlärning.

Calejo Future Intelligence

Gör: Långsiktig prognos för råvarupriser med artificiell intelligens.

Ort: Sundsvall.

Startår: 2013.

Anställda: 3.

Omsättning 2014: 1 Mkr.

Riskkapital: 1,5 Mkr.

Huvudägare: Grundare, Almi Invest.

Mats Lewan

Mer om: 33-listan Calejo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt