Bolagen som tävlar i Umeå om en plats på 33-listan

2018-04-25 14:00  

Grafen, vätgas och visionen om ett snabbare internet gör upp i Umeå om en plats på 33- listan. Här tävlar bolagen 2D Fab, Oazer och Shimmercat.

Se finalen! Köp biljetter till 33-listan här.

Umeåstoppet på 33-listans turné arrangeras torsdagen den 26 april, där tre radikalt olika bolag med stor potential möter varandra i en pitchtävling.

De kommer att få presentera sina idéer och sin teknik inför en namnkunnig jury och gör upp om en plats direkt in på årets upplaga av Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista.

Här är de tre bolagen som ställs mot varandra i Umeå:

2D Fab

Sundsvallsbolaget 2D Fab jobbar med det nya supermaterialet grafen. Det böjliga och starka materialet tros kunna göra stor nytta inom alltifrån datorhårdvara till medicinteknik, men än så länge har det varit svårt att få upp produktionen i industriell skala. Men 2D Fab tror sig ha knäckt nöten.

– Vi har utvecklat en unik och energieffektiv process att tillverka grafen. Den är sprungen ur forskning på Mittuniversitetet och vidareutvecklad av 2D Fab, säger vd Sven Forsberg.

Under året har bolaget slutit ett samarbetsavtal med ett icke namngivet börsnoterat företag för att tillsammans få ut grafen i industriell produktion. Nu räknar de med att ta in ytterligare kapital för att kunna utöka produktionen.

– Vi har börjat med att projektera och finansiera produktion så att den kan gå från kilogram till ton, säger Sven Forsberg.

Om allt går vägen har bolaget en storslagen vision: att vara Europas största grafenproducent år 2022.

Shimmercat

Umeåbolaget Shimmercat har en imponerande siffra att luta sig mot. Deras ai-baserade optimeringslösning kan mer än halvera laddningstiden på en hemsida.

Tekniken bygger på forskning vid Umeå universitet och var från början ämnad för webbutvecklare. Sedan förra året är affärsidén i stället att hjälpa e-handlare optimera sina sajter med minimal arbetsinsats.

– E-handeln växer så det knakar i hela världen, och behovet av snabba e-handelssidor följer denna utveckling, säger Shimmercats marknadschef Henrik Frienholt.

Shimmercats maskininlärningsbaserade lösning kan ta hänsyn till saker som hastigheten på besökarnas uppkoppling, vilken skärmstorlek de har och var i världen de befinner sig. Data som kan användas för att optimera hur sidan laddas.

– Resultatet är en mjukvara som kan minska laddningstiderna med mellan 30 och 60 procent jämfört med traditionella lösningar, samtidigt som det medför stora arbetsbesparingar jämfört med manuellt konfigurationsarbete, säger Henrik Frienholt.

Oazer

För att få i gång vätgas som drivmedel krävs fler tankstationer runt om i världen, och här kommer Umeåbolaget Oazer in i bilden. Hittills har branschen bestått av stora och dyra tankstationer för permanent etablering, medan Oazer siktar på en mindre och flyttbar station som lätt kan skalas upp vid ökade behov.

Det är kanske särskilt viktigt för ett drivmedel som vätgas. Finns det ingenstans att tanka bilarna är de inte mycket att ha, men Oazer kan relativt enkelt sätta upp en anläggning på en ort där ett företag vill byta ut delar av sin fossila fordonsflotta mot en vätgasdriven.

– Vi växer med kunden, vi har olika storlekslösningar och de kan varieras enligt ett modulsystem, säger Mikael Lindblad som är affärsutvecklare på Oazer.

Precis som små bensinmackar poppade upp runt om i landet när de fossila fordonen gjorde intåg på marknaden, kan Oazers små vätgasstationer anläggas där det finns ett behov. Bolaget har i dag en första demostation i Umeå som förser stadens tre första vätgasbilar med drivmedel.

Bolagen som tävlar i Umeå

2D Fab

Startår: 2013.

Verksamhetsort: Sundsvall.

Antal anställda: 3.

Nettoomsättning 2017: 1,4 miljoner kronor.

 

Oazer

Startår: 2016.

Verksamhetsort: Umeå.

Antal anställda: 3.

Nettoomsättning 2017: 9 000 kronor (preliminärt).

 

Shimmercat

Startår: 2014.

Verksamhetsort: Umeå.

Antal anställda: 4.

Nettoomsättning 2016: 1,2 miljoner kronor.

Så fungerar 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.

Simon Campanello

Mer om: Vätgas Umeå

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt